(Non-member)
1/7公眾假期,天氣晴朗,和一班老友7人遊船河後6點幾在西貢搵野食,卒之搵左呢間西餐廳,因為相對其他西餐廳,呢間比較「平」。於是去左呢間寫住「扒房」的,因為對面有間「餐廳」唔知點分,朋友望到好似有位,就入去了。上了樓上,因為未齊人,就望多陣餐牌,見到扒餐138都幾貴,不過算啦,諗住都係搵度人少少,吹吹水。有人提議叫小食,我地就叫左半打豬同雞串燒($72)食住等。點知隔左好一陣(~20mins)一個後生仔waiter話「你地剛才叫既串燒冇雞」咁我地就諗住半打豬半打牛,再問,原來直情冇串燒! 不如你話冇串燒啦!…之後叫椒鹽雞軟骨,又係等好耐,人齊了,就叫正餐,點知那「醒目」的waiter聽唔清我地叫左6個餐,只來了5塊面包和5個湯(額外等左半個鐘)不過湯都ok既!,7點前坐低叫野食,d扒餐逐個嚟,我朋友食晒成個餐,才等到其他餐來,已經8點10了…話柳眼6成,唔知係5成熟,定6成唔熟,結果o趙到第日牙痛!d汁同之前既食評一樣,是蒜蓉,不是蒜蓉汁!食薯條想要茄汁,大家都沒等waiter serve,自己去攞算了,因為一杯水都要等好耐先有人來斟!最後那椒鹽雞軟骨有沒有來?當然沒有,waitres
不如你話冇串燒啦!…

最後那椒鹽雞軟骨有沒有來?當然沒有,waitress主動地叫我們cancel它。我朋友問係咪淨係假期先開,佢話唔係,因為「之前幾日都落雨,今日天氣好,d人出晒嚟,所以好忙」不如假期唔好開啦!~
最後,cancel了的椒鹽雞軟骨$38,在單上出現…當然係叫佢再開過啦,總之︰假日才去西貢的話,不要去這間扒房了!免得經歷「太難忘」
順帶一提,那招牌中文寫著「蘇珊那扒房」,英文是「Susanna's seafood」seafood = 扒房???
$150 (Dinner)