2019-03-27
舊年年底已經見朋友試食過呢間位於尖沙咀嘅一盛極牛,朋友嘅評價係正面嘅,但及後我亦都睇過四方八面嘅評價,都明白各人口味有所唔同,自己試一試就最準確。收工之後專登黎到金巴利道,唔係打邊爐唔係飲野唔係韓國野,反而係黎食拉麵。餐廳喺斜路行上少少,白色大招牌好易搵店內裝潢比較簡單,一邊吧枱,其餘方枱,接近開放嘅廚房,隱約都可以見到店員燒牛。平日晚上時間人流唔多,坐得舒適,清靜啲。店員亦都可以有空閒去詳解餐牌、和牛出處,畢竟唔係個個都食過和牛刺身拉麵嘛。比較有特色應該係牆上嘅電影海報,我地仲搵到唔少一齊睇過嘅電影添。枱面整齊放左調料、水、點餐紙。餐牌專一,主打和牛拉麵,仲有一款係添加松露口味。搭配和牛刺身或火炙和牛,由醬油濃度、麵嘅軟硬到配料(芽菜、蔥、紫洋蔥、溏心蛋、紫菜、筍、紅椒絲) 全部都可以自選,牛肉三個份量,定價$108/148/188。另外有牛肉丼,分三個份量,定價$40/60/80,飯量、肉汁、蔥等都可以自選。極牛拉麵 $148/刺身、火炙和牛每張枱都有張簡介,詳述湯底同牛肉有幾利害,牛骨湯以帶骨髓嘅牛骨大火煮十幾廿個鐘,第一次食就點左原味,確實有牛味,口感厚身,唔會過份稠,飲得入口
平日晚上時間人流唔多,坐得舒適,清靜啲。店員亦都可以有空閒去詳解餐牌、和牛出處,畢竟唔係個個都食過和牛 刺身拉麵嘛。
枱面整齊放左調料、水、點餐紙。 餐牌專一,主打和牛拉麵,仲有一款係添加松露口味。搭配和牛 刺身或火炙和牛,由醬油濃度、麵嘅軟硬到配料(芽菜、蔥、紫洋蔥、溏心蛋、紫菜、筍、紅椒絲) 全部都可以自選,牛肉三個份量,定價$108/148/188。
極牛拉麵 $148/ 刺身、火炙和牛
每張枱都有張簡介,詳述湯底同牛肉有幾利害,牛骨湯以帶骨髓嘅牛骨大火煮十幾廿個鐘,第一次食就點左原味,確實有牛味,口感厚身,唔會過份稠,飲得入口,食完亦都唔覺口乾,湯底黎講真材實料嘅牛肉可選刺身或火炙,亦都可以好似我地咁點兩份試哂,按店員意見,如果湯底濃度揀普通,就最好配三至四款配料,唔會影響牛骨湯本身嘅味道;如果想要多啲配料,佢會建議揀濃味。
和牛來自熊本縣嘅頂級品種「和王」大腿上肉,和牛 刺身要盡快食用,我地都急急腳影張相就算,以免俾熱湯浸熟左,影響鮮味。
火炙和牛份量唔多,有正常和牛香,油份唔係爆瀉嗰種,肉質軟腍。
麵質揀普通,食落偏硬身,見過有啲評價話似公仔麵,嗯,個人認為真係唔似,哈,各人口味唔同啦。
牛肉丼 $68/250g +生玉子 $5
牛肉用上安格斯,同和牛油脂感及軟諗質感唔同,特意做到牛肉乾身啲,唔會太多肉汁或者太肥膩,口感raw啲。
肉味都比想像中明顯,配埋生玉子撈勻食,會順滑啲。
最後同店員傾左陣,非常專業,得到唔少關於食材嘅知識,學到野啦