2024-11-30
呢兩晚天氣真係凍咗好多,最啱就係約埋朋友一齊去打邊爐,揀咗呢間主打食牛又性價比高嘅「天下糧倉牛肉火鍋專門店」。店舖面積不大,但椅桌排列得不算密麻,加上通道闊落,所以感覺都幾舒服。選了「究極和牛放題」,價錢每位只係 $246,就已經包咗兩小時任食 8 款唔同部位嘅牛肉,另外仲有豬梅片、涮羊肉、大量火鍋配料同飲品等,全部都係任飲任食。如果想食埋雞煲,都只係+$128,仲可以無限添加雞。鍋底方面,選擇都幾豐富,有成 9 款,揀咗個芫茜皮蛋鍋,湯底味道好清甜,皮蛋軟滑甘香。上完湯底後,店員隨即送上一客牛肉拼盤,當中包括有澳洲 M7 和牛、牛板腱、安格斯牛肩胛、一級肥牛、封門柳、澳洲和牛金錢展、牛脷片同鮮牛肉。M7 和牛賣相好吸引,不但肉色鮮豔,而且雪花分佈平均;放入湯內輕灼幾下已經可以享用,肉質細嫩軟腍,入口充滿牛脂香。另外牛板腱水準亦唔錯,肉味濃郁又無渣,絕對係回本之選。飲品櫃旁邊放有兩個大凍櫃,入面擺放了不少火鍋配料,有丸類,蔬菜、菇菌和餃子等,全部都可以任取任食。估唔到連雪糕嘅口味都咁多款,真係令人花多眼亂。整體來說,這個火鍋放題,價錢合理,牛肉亦很有質素,絕對適合牛魔王幫襯!
選了「究極和牛 放題」,價錢每位只係 $246,就已經包咗兩小時任食 8 款唔同部位嘅牛肉,另外仲有豬梅片、涮羊肉、大量火鍋配料同飲品等,全部都係任飲任食。如果想食埋雞煲,都只係+$128,仲可以無限添加雞。
飲品櫃旁邊放有兩個大凍櫃,入面擺放了不少 火鍋配料,有丸類,蔬菜、菇菌和餃子等,全部都可以任取任食。
估唔到連雪糕嘅口味都咁多款,真係令人花多眼亂。整體來說,這個 火鍋放題,價錢合理,牛肉亦很有質素,絕對適合牛魔王幫襯!