2024-12-31
終於感覺到冬天嘅來臨🤭天氣開始涼涼地,火鍋小隊又要開始出動覓食😆今日同朋友喺旺角睇完戲就嚟咗呢間位於旺角百寶利商業中心嘅「天下糧倉牛肉火鍋專門店」,餐廳內嘅設計頗有古代風,混醬區叫做「補給站」好有特色😎打邊爐用嘅鍋好似龍鼎,好似回到古代時代🤣「天下糧倉」提供兩款任飲任食套餐,分別在於有冇雞煲同可否自選火鍋湯底,鑒於我哋兩位女士食量都唔算大,我哋就直接揀咗究極和牛放題,咁就可以盡情咁食和牛盛宴🤭湯底方面都有超過10款,我哋嘅鴛鴦湯底就揀咗芫荽皮蛋拼沙嗲。想清淡下火建議揀芫荽皮蛋湯底,芫荽份量超級多,最後煮到連湯都變成綠色,唔想食辣但係又想濃味啲可以揀沙嗲,沙嗲同牛肉真係絕配💯💯湯底ready 之後,店員隨即拎咗一大盤排得好整齊嘅牛肉豬肉拼盤😲份量超級驚人但打卡一流📸📸最有驚喜係鮮牛肉,真係超級軟稔🤩牛板腱同金錢展牛味濃濃,重點係食完仲可以加點😚⭐️澳洲M7和牛⭐️Prime 牛板腱⭐️安格斯牛肩胛⭐️一級肥牛⭐️封門柳⭐️澳洲和牛金錢展⭐️牛脷片⭐️鮮牛肉⭐️豬梅片除咗肉類🥩之外,自助區都有好多蔬菜🥬丸類、雞肉腸、脆皮腸、連辛辣麵同銀針粉都有,仲有好多款手包水餃🥟同小籠包😋😋甜品方面就有香港製造嘅雪糕杯,
⭐️澳洲M7和牛
⭐️澳洲和牛金錢展
⭐️牛脷片
⭐️鮮牛肉
⭐️豬梅片
甜品方面就有香港製造嘅雪糕杯,連近期大熱又比較少見嘅薄荷口味都有🥰🥰