2023-06-26
香港好奇怪,好多人鍾意食咖哩 ,但係乜嘢係咖哩,同埋係乜嘢咖哩,又唔多明白 ~什麼 "正宗" 印度咖哩,正宗巴基斯坦咖哩, 總之求其安個名,乜正宗、乜皇、乜霸,乜七專門店,八成可以瞞天過海,老闆坐喺度淡淡定等收錢 ~這一間「生龍清湯腩」還有一個牌頭,就叫做「咖哩專門店」更聲稱所售賣的是「巴基斯坦咖哩」。如不理 "不同派系/國家咖哩" 這些因素,單靠講咖哩來說,我就同大家講講 .....我今次食的這一個是「咖哩牛脷」~巴基斯坦咖哩 , 一定要是清真咖哩 , 即是沒有豬肉 , 這個是常識 , 但這店的咖哩是可以配搭豬肉的 , wtf ~咖哩汁雖然未算水汪汪 , 但都未夠濃稠;用料足,並沒有吹牛;但香料調配不當,炒咖哩香料的時候亦失了手,因為吃得出有苦澀,有陣囉味,而且未炒勻起粒粒;薯仔未夠入味; 牛脷的肉質確不錯,但同樣不入味;吃得到的,似乎就是牛脷加上咖哩汁,頂多煮幾煮就出貨 .... Hea Q 我!? 牛脷同咖哩汁要煮得互相配合,互相輝映,咁樣成個咖哩出來先會好。要知道,牛脷加個咖哩汁,並不等於咖哩牛脷! 必定要有這個概念,才可勉強合乎標準, 好不好味就看你功夫了 ~本篇完 ~
我今次食的這一個是「咖哩牛脷」~
本篇完 ~