2019-04-09
今日同幾個朋友黎咗呢間食葡國菜餐廳,自己唔多食葡國菜,但朋友介紹下,再加上Openrice 好評如潮,決定一於黎試下。一入去間餐廳,環境清潔,地方闊落。我地四個人個張枱都算幾大,坐得幾舒服。我地一共叫咗八樣嘢,店員好Nice,大部分菜式都係店員推薦里斯本沙律份量足夠四個人分。蔬菜配風乾火腿片、咸芝士粒、橄欖粒,加上沙律醋,清新開胃。食葡國菜又點可以唔食馬介休呢?薯香味重,加上濃郁嘅鱈魚,非常好食! 白砵燴雞嘅雞肉係剪完先焗,D汁鎖住係雞肉裏面,好嫩滑。加上白酒煮忌廉汁、紅蘿蔔同洋蔥,配埋白飯一流。蝦又新鮮又大隻,個汁仲要超好食!抵贊嘅係蝦已經預先開邊,食起上黎好方便。葡式燒乳豬要D時間出,因為即叫即做。乳豬香脆,肥瘦均勻。配埋佢地嘅肥仔炒飯,茄汁、提子乾、葡式香腸同埋炒蛋,味道好豐富!第一次食葡式西多士,最唔同嘅地方係佢個玉桂味非常突出。形狀就四四方方咁,但就比較大粒,要切先食到。咖啡、白砵酒、紅砵酒雪糕 個人覺得三個雪榚都好食,咖啡個個比較突出。每杯雪榚下面都會有干冰,一路食一路出煙,想唔打卡都幾難。 最後飲杯Expresso 作結,成間店食物質素同環境都好好,值得一試!
一入去間餐廳,環境清潔,地方闊落。我地四個人個張枱都算幾大,坐得幾舒服。 我地一共叫咗八樣嘢,店員好Nice,大部分菜式都係店員推薦
里斯本沙律份量足夠四個人分。蔬菜配風乾火腿片、咸芝士粒、橄欖粒,加上沙律醋,清新開胃。 食葡國菜又點可以唔食馬介休呢?薯香味重,加上濃郁嘅鱈魚,非常好食! 白砵燴雞嘅雞肉係剪完先焗,D汁鎖住係雞肉裏面,好嫩滑。加上白酒煮忌廉汁、紅蘿蔔同洋蔥,配埋白飯一流。 蝦又新鮮又大隻,個汁仲要超好食!抵贊嘅係蝦已經預先開邊,食起上黎好方便。 葡式燒乳豬要D時間出,因為即叫即做。乳豬香脆,肥瘦均勻。配埋佢地嘅肥仔炒飯,茄汁、提子乾、葡式香腸同埋炒蛋,味道好豐富! 第一次食葡式西多士,最唔同嘅地方係佢個玉桂味非常突出。形狀就四四方方咁,但就比較大粒,要切先食到。 咖啡、白砵酒、紅砵酒雪糕 個人覺得三個雪榚都好食,咖啡個個比較突出。 每杯雪榚下面都會有干冰,一路食一路出煙,想唔打卡都幾難。