2014-07-20
1937 views
曾經何時周圍試cafe係我同陳生嘅興趣,因為我真係好鍾意甜品同咖啡呢~不過近年非連鎖式cafe越來越少,於是我地就將呢個興趣轉移到去旅行時搵啦,例如十分流行cafe文化的台灣、韓國,環境舒適食物又有質素,最緊要服務親切﹗要喺香港搵有質素嘅cafe其實都幾難呢﹗早前經朋友介紹,先知道位於灣仔巷弄之中自成一角嘅Empress Cafe﹗Empress Cafe不算大,左邊open kitchen已經佔店面一半,右邊係兩大張長枱,每日只能接待少量客人,絕非一般生意人會咁做! 只因老闆希望帶俾客人有質素的食物及體驗~ 裝修及擺設走我最愛的vintage風,特別喜歡門外果張長椅﹗仲有open kitchen牆上嘅鐘呢~呢度即叫即製,所以建議去到唔好掛住兩頭望,要快D叫野食先~呢度有All Day Breakfast、pasta、waffle,價錢喺灣仔區嚟講好合理,甚至算平﹗飲品亦好精彩~花茶咖啡都有好多選擇﹗本來想飲咖啡,不過見到花茶用咁靚嘅杯載住忍唔住要一杯玫瑰普洱茶啦~比平時飲茶果D普洱較清淡,但入口順滑帶清幽玫瑰香氣,有少少甜,原來落左玫瑰syrup!當晚試左幾款signature di
又酸又甜,你會好自然地一口接一口食左佢~忘記咩野叫肥吧啦~~
Other Info. :
餐廳枱數不多,有時又會俾人包左場做private party,所以建設事先預約,以免白行一趟