2019-04-11
夏天又再始來了,今日錄得四月以來的高溫三十度,又係開始水上活動嘅時候了,今日約左朋友去西貢上船玩Wakeboard🏄🏻♂️,盡興之餘上岸朋友話要食海鮮,仲話有好嘢介紹,我個肚已經餓到打鼓🥁當然樂意奉陪😬喺西貢食海鮮自問都食過唔少,每一間都有不同的特色,朋友介紹呢一間「花朝軒」,坦白講自己都係第一次,第一個感覺就係佢好有格調👍🏻跟普通海鮮酒家完全不同,很優雅和古色古鄉,擺位和陳設都與別不同,特別欣賞他中空位置有幾個特大的燈籠燈飾,而旁邊牆壁亦造了石製的特式牆,很有氣派選了$498的海鮮二人餐,單看菜式配搭感覺已很豐富,當然要食完才能正式定奪😬第一道芝士龍蝦🦞伊麵,原隻加拿大龍蝦Size頗大,分了件也看來不小,陣陣芝士香氣四溢,先嚐嚐蝦肉,嘩!爽口彈牙,鮮味十足,蝦鉗肥美肉厚,嘆埋吸收了芝士和龍蝦肉汁精華嘅伊麵,實在是大滿足👍🏻豉油王煎海虎蝦🦐,深海虎蝦,新鮮嘅海鮮,用最簡單嘅方法就已經可以烹調出最佳嘅味道,用豉油王炮製,個人來講覺得係最佳配搭,特別能夠將蝦味層次提升,未放入口之前,臭覺已經先得到享受,即時胃口大開,也顧不了儀態,手口並用,將所有精華都啜進口裏,而虎蝦🦐肉質特別有咬口,層次
豉油王煎海虎蝦🦐,深海虎蝦,新鮮嘅海鮮,用最簡單嘅方法就已經可以烹調出最佳嘅味道,用豉油王炮製,個人來講覺得係最佳配搭,特別能夠將蝦味層次提升,未放入口之前,臭覺已經先得到享受,即時胃口大開,也顧不了儀態,手口並用,將所有精華都啜進口裏,而虎蝦🦐肉質特別有咬口,層次介乎肉類與海鮮之間,非常特別,真的一試難忘👍🏻
金銀蒜蓉大元貝,大量的蒜蓉粉絲鋪在大大隻的元貝上,很多時候都覺得蒜蓉和粉絲並不是配角,吸收了元貝的精華,鮮甜甘香又惹味,當你吃完上層的蒜蓉粉絲之後,再品嚐元貝的嫰滑又富感的真味,又是另一種滿足
足12両(我個人覺得超過)的金花尾龍躉仔,喜歡食魚的朋友應該望見都口水流,根本不用介紹,新鮮就是王道,而且清蒸是最佳的烹調方法,肉厚骨少而且質感嫰滑非常,絕對是上上之選,不容錯過😋
最後還有金銀蛋浸時蔬和杜小月櫻花蝦炒飯,特別喜歡這個櫻花蝦炒飯,因為材料除了櫻花蝦之外,米飯之中亦混合了炒米在其中,所以每一口的層次感相當豐富,有軟有硬亦有櫻花蝦獨有的香味,廚師👨🏻🍳應記一功,正!
整體亦十分滿意店內服務的效率和有禮的待客之道,難怪朋友極力推薦,自有他的道理👍🏻