2021-06-21 574 views
久違了的Soho 區美食 …… 已經忘記上次是何時來。今次約了朋友,想趁放假輕鬆一下,食個靚飯傾吓偈仔。所以特別要選間有氣氛而又有特色的。今次決定來試吓呢間位於中環些利街,名為《NINETYs》的時尚咖啡西餐廳。進入餐廳,已令人十分舒服。每枱面都有一樽放有備長炭的 free water ,據說備長木炭能淨水及釋放天然礦物功效,呢個安排真係十分之細心,令我大大加分。據說餐廳的咖啡都很不錯,所以喜歡咖啡的我,一定要試吓佢嘅Cold Brew 。Cold brew 放有波波冰,呷一口啡味濃厚帶果酸味而又不苦澀,果然沒令我失望,更神奇的是飲到最後,冰也將溶掉,咖啡味仍很濃郁。至於朋友就選擇飲Ice Lemongrass & Ginger 。 我試了一口,微甜的也不錯。至於食物方面介紹番先,我們選了Sharing & Main 各兩款:💥Hamachi ($148 )💥經煎封了的油甘魚,表面香脆而魚的肉質保持軟滑,入口魚油甘香在口中滿溢,再配上青葱、黑白芝麻及柚子醬汁,酸酸咸咸的十分開胃。💥Grilled Eggplant with Miso Cream Cheese ($88)💥薄切茄子包著奶
久違了的Soho 區美食 …… 已經忘記上次是何時來。
今次約了朋友,想趁放假輕鬆一下,食個靚飯傾吓偈仔
。所以特別要選間有氣氛而又有特色的。

,更神奇的是飲到最後,冰也將溶掉,咖啡味仍很濃郁

Cold  brew

至於食物方面介紹番先
,我們選了Sharing & Main 各兩款:
💥Hamachi ($148 )💥

薄切茄子包著奶油軟芝士卷成的茄子卷,經過烤焗,嘅不油膩而且出奇好味。愛吃芝士嘅朋友不容錯過

⚡️Black Truffle Paste ( $168 )⚡️
香濃黑松露忌廉汁加上多款mushroom ,然後配埋意大利吸管麵。呢款麵條最特別係食落更彈牙更有口感。

⚡️Piggy Piggy ($168 )
採用豬肉做的漢堡,配料有芝士、羽衣甘藍、醃製過的水菓等。
麵包有炭香,加上肉汁豐富的彈牙豬扒,混和埋以上各種配料及醬汁,口感十分豐富而又相當複雜

餐廳從環境氣氛、裝飾擺設,以至洗手液等,每個細節都感受到用心及講究。
至於食物的用料及處理,配菜、伴碟的材料及搭配、醬汁以至擺盤,都一絲不苟。每道菜式都令人相當驚喜。十分值得推介大家一試,一間絕對吾會令你失望的咖啡餐廳

2021-06-17
$300 (Dinner)
Cold  brew
  • Black Truffle Pasta
  • Grilled Eggplant with Miso Cream Cheese