2016-12-29
今次係Bizi 最用心寫既食評,因為有最愛既壽司加上不菲既價錢付出。食壽司bizi 比較有要求,味道口感當然係最主要,更要求一d 基本細節(下詳評)。Omakase 直譯係「信任」,由師父發板跟價錢set 去決定當日合適新鮮食材畀食客。先講環境,店舖不大,bar 台位大約十個,4人台只有4張,與日本壽司店頗為相似。一入內非常可惜bar 台已經坐滿人,唔可以直接睇師父手勢。帶住娘娘山長水遠入到黎,目的係同佢食餐好,決定坐低面對面二人世界一下,點左兩個$700 set(另加一). 先黎前菜,今日遇到黑松露鵝肝蒸蛋。黑松露遇上鵝肝味道整香濃,鵝肝唔會煎得太油,更加係外脆內軟。再加上香滑煎蛋,淡淡既蛋味幫到油膩既感覺,令口感味道更豐富。由於太餓,一次過上晒十件,亦考慮到影相會更美觀。師父會續一介紹每件壽司,不同用料及米飯。***Bizi 一直堅持飯粒向上,魚生向下的傳統食法,唔係Bizi 識食,只係咁食法你會發現平時飯向下食法係完全浪費左件壽司。口感味道完全係兩回事。(平時睇日本旅遊飲食節目都想叫停d 所謂食家)***先食馬糞海膽,味道香濃鮮甜。三文魚子更係bizi 食過最香甜既一次。頭兩款娘
先食馬糞海膽,味道香濃鮮甜。三文魚子更係bizi 食過最香甜既一次。頭兩款娘娘已讚不絕口,確係值回票價。
其他款式不論咬感,油脂感,新鮮,燒灼,醋米選用都係上等質素。香港人最愛三文魚而非吞拿魚原因係香港食到既三文魚遠比吞拿魚肥美,一試碟上吞拿魚壽司,會明白為何日本佬咁識食,普通部位都可以咁香甜有口感。最期待當然係品嚐次序排最後既吞拿魚腩 (Toro)壽司。大Toro唔洗多講,當然入口即溶,極度肥美,有回香有脂肪咬感。