2021-09-13
我係個好鍾意食pancake,無論係日式既souffle pancake、美式pancake、法式既Crêpe,法式既Crêpe係香港都食過兩三間,今次試既係聽講有最正宗Crêpe既法國菜餐廳。La Crêperie係一間連鎖法國餐廳,係亞洲擁有7家分店,係灣仔既法國菜餐廳,主打法式薄餅Crêpe,為客人調整出Brittany既各種地道美食。原來已經係灣仔札根左10年,口味千變萬化、有甜有鹹,由2015至2017年連續3年獲得Trip Advisor卓越證書,,如果鍾意Crêpe既你一定會鍾意。Crêpe其實係源自法國西北部Brittany呢個地方嘅菜式,大家聽過Crêpe,但Galette應該好小聽,前者係甜後者係鹹,因為Brittany盛產蕎麥同小麥,當地人就發明用蕎麥麵粉或全麥粉調成粉漿,用呢種無麩質既材料,係平底鑊上一煎,製成Crêpe同Galette,因為用gluten-free,所以味道帶小小苦澀,都比較健康。星期二既晚餐時間黎到,7點幾時候都唔算多左,不過食到8點幾就差唔多full house,店員都係法國人為主,氣氛好似去左法國咁。餐廳環境有格調,燈光較暗,好有情調,以
餐廳環境有格調,燈光較暗,好有情調,以法國小Brittany既漁港為主題,木式室內設計襯托住海洋格調,餐枱上有別緻既燈塔型鹽樽同胡椒瓶擺設,會播住Brittany既音樂,環境夠chill,餐廳有唔小傳統擺設同掛畫,仲有航海用既氣壓計同水手制服等別出心裁既裝橫,好似去左法國小餐館咁,又好似置身係船艙入面,被一股清新既海洋氣息包圍,玻璃會望到灣仔街景,無論係一班人食班定係情侶約會都係唔錯既環境。
呢度隨左有唔小既前菜、SIDE DISHES、沙律,當然唔小得主打既Galette同Crêpe,每隻都有差唔多十幾二十款,餡料味道有海鮮、蔬菜、雞、牛、火腿等,甜食有朱古力、焦糖、水果、雪糕等,最後係唔同既酒、非酒精飲品。
呢度有一個2人既set dinner $538,可以食到4份可麗餅,或者試下其他小食主食,再配兩杯野飲,算係合理既法國菜價錢。
1️⃣ Foie Gras 💰138(👅: 7.5/10)
鵝肝下面係多士配焦糖蘋果,伴碟仲有露筍,食落可以中和一下鵝肝既油膩感。
2️⃣ Lobster Pasta 💰175(👅: 8/10)
龍蝦份量唔少,已經切好晒粒粒肉,有成十幾粒,每粒都幾厚,咬落肉質夠實而爽口,食落幾鮮甜,另外仲有帶子,食落一樣鮮味十足。
意粉嘅醬汁係用魚湯同蕃茄汁,食落去酸得來又有鮮甜味,食落唔會覺得油膩,不過可惜佢個醬汁唔係龍蝦汁,鍾意嘅可以落檸檬增加層次。
3️⃣ Les Pierres Noires 💰142(👅: 8.5/10)
而呢個Galettes餡料非常豐富, 有火腿、番茄、芝士同雞蛋,隔離仲有啲沙律菜,好似一份早餐咁,成個味道主要係靠煙燻咗嘅火腿,火腿唔會切得好薄,食落係淡淡的煙薫味。
芝士方面係用Camembert cheese,有少少拉絲效果,夠香但唔會搶過其他材料既味道,同火腿好夾,有啲似食好薄嘅Pizza咁。
番茄同蛋絕對令到成個Galette唔滯口,平衡得好好,而隻煎蛋一切落去,質地流心,配合鬆軟又脆口嘅可麗餅,食落帶小小濕潤,係非常好嘅配搭,呢個鹹味嘅Galette會越食越開胃。
4️⃣ La Sexy Suzette 💰118(👅: 8/10)
Crêpe食落同Galettes唔同,比起鹹既更加煙韌,係軟熟而唔係脆口,會有小小甜味同帶小小蛋香。
呢個落左cointreau,即係法國出品既甜味橙酒,聞到濃郁嘅酒香味,食落酒味勁濃,感覺好似倒左杯vodka落Crêpe到,如果唔飲得酒既人,食完呢個可能會wing wing地,因為酒味重,味道帶小小苦。
而Crêpe上面既係芒果雪葩,同可以自己加既青檸汁,芒果雪葩酸酸甜甜,食落清新開胃,而因為夠甜,所以一啖Crêpe一啖芒果雪葩,苦味就可以中和左,變得更易入口。
5️⃣ Le Defi 💰88(👅: 9.5/10)
Crêpe上面係滿滿既拖肥醬,連香蕉都有用拖肥浸過,食落成個口腔都係焦糖既香甜味,就好似食緊garrett個隻焦糖味,所以唔太好甜既人會覺得好甜好膩,拖肥醬夠多唔會有一啖Crêpe係無,而焦糖雪糕入面仲有啲杏仁,連埋
好軟熟又煙韜既Crêpe一齊食,口感層次豐富,留係口腔既係幸福既味道。
🥂 Cup Dry Cider 💰50(👅: 8/10)
雖然係5%,飲落酸酸甜甜,唔係死甜味,蘋果香幾突出,唔算好重酒精,始終佢係蘋果氣泡酒,入口順喉,幾易入口,同crepe一齊食幾夾,依款苦啲啲,
🥂 Cup Kerne Cider 💰55(👅: 8/10)
飲落去幾fruity,味道酸酸甜甜,蘋果果香四溢,相比起Val de Rance - Cru Breton Sweet Cider,我覺得酒味更突出,有小小啤酒既感覺,不過同甜味既Crêpe都係好夾。
🌟 食物黎講,無論係甜定係鹹既Crêpe都好食,食過香港3、4間既Crêpe,呢間係最好食,甜同鹹既Crêpe口感唔同,唔會係用同一塊,而材料調味都發揮得好,前菜、小食都唔錯,係一間可以再食既法國菜。
店員服務好好,會好熱心咁介紹有咩菜色推介,會主動食Galettes同Crêpe中間主動幫你換新既碟同餐具,非常細心。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $200-400ppl (服務費: 10%)