早前夜晚ge時候同朋友去元朗一間🍜台式餐廳《真台客》品嚐晚餐。其實依間係一個正宗台灣人開設ge料理店,佢地部分ge食材都係由台灣運送過黎,再用廚師ge獨特廚藝而煮出黎。餐廳環境舒服又簡單,係門口旁邊有張吧台,侍應貼心地安排我們到4人枱坐,位置都幾寬闊。依度食物ge價錢都好平民價,望到已經決定好要吃什麼,他們統一每人要叫一份「紅燒牛肉麵」,畢竟這都是台灣最著名的料理。·而我就選擇點一大碗的「魯肉飯配滷蛋和香腸」,另外點了幾份小食:「大腸包小腸」、「玉米蛋餅」、「滷水併盤」、「台客籃大併盤」、一杯熱的台式珍珠奶茶。·「紅燒牛肉麵」黎嘅時候碗麵散發左好多香味😌,雖然唔係我點,但我試左幾啖佢成個味道好特別,甜甜地,我覺得佢嘅牛肉好林身,紅蘿蔔煮得夠林又有甜味,同埋啲湯好入味啊,都幾濃郁。麵條係粗身嘅,d麵食落去幾咬口,唔會覺得好粉。一句講晒好有台灣的感覺!😉·「魯肉飯配滷蛋和香腸」食台灣料理一定要食滷肉飯,滷肉飯呢個份量真係幾大份,我第一啖食佢個腸好似叉燒,幾好味,甜甜地帶有d咸味,好特別,d魯肉都你偏瘦唔太肥,另外加埋入面嘅菜同d汁撈埋一齊食好好食,有出色!價錢又便。✨·「大腸包小腸」😻去台

紅燒牛肉麵

「魯肉飯配滷蛋和香腸」

魯肉飯配滷蛋和香腸

「大腸包小腸」😻
去台北夜市食過,所以又好想回味下,的確同台灣的味道好似,大腸包住入面果條小腸同魯肉飯ge腸係一樣,都係咁好味,出面果層ge糯米腸亦好香幾有口感,裡面有酸菜都好開胃!

「玉米蛋餅」
份量幾足料,食落去有粟米都幾好味,最欣賞係佢個皮煎得金黃,有點脆,都夠味。

「台式併盤」
有炸四季豆、花枝丸、杏鮑菇、甜不辣、鹽酥雞仲有豬血糕,整體上好似去左台灣夜市的感覺,我覺得甜不辣幾好味,佢好似年糕ge口感再加上甜甜的,幾特別,另外杏鮑菇都幾出色。

「鹵水併盤」
裡面有豬手、雞翼、豆腐、粟米仔、生菜,又係好大份,我地3人食都係食唔晒😂豬手我食左一件之後無再食了感覺比較肥膩,我中意豆腐感覺q彈有口感,仲有粟米仔都爽口,配上滷水汁不錯!
2018-04-10
Type of Meal