2025-02-25
最近見到呢間「肉料理 廣」舉行18周年感謝祭,全單8折,於是相約朋友來這間試吓。朋友話既然全單8折,緊係要食最貴嘅A5飛驒牛二人套餐$1280,包括有壽司、燒肉、漬物、麵豉湯、茶碗蒸、白飯和甜品。🍣 4件飛驒牛壽司炙燒赤身 (外側後腿肉) 2件赤身肉味濃郁,肉質滑嫩,充滿油脂香。炙燒霜降 (下肩胛翼板肉) 2件霜降部位油脂分布均勻,肉質柔軟,味道非常豐富。🥩 日本A5飛驒牛燒肉8款不同部位 (包括西冷、肉眼扒芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、亀之子、友三角),每款兩片,總共16片。我個人較喜愛嘅有👇🏼肉眼扒芯 ~肉質柔軟細膩,油花分布均勻,口感更加香滑多汁。和尚頭 ~ 肉質細膩,入口即化,帶有濃郁的牛肉香味,滿佈香滑嘅油脂。里脊肉 ~ 里脊肉肉質相對細嫩,脂肪分布均勻,呈現出大理石紋理,帶有濃郁的牛肉香味。🥙 燒野菜盤野菜盤相當豐富,材料新鮮,當中包括有栗米、洋蔥、南瓜、冬菇、茄瓜,每款有兩份。🍨 甜品豆腐雪糕 ~ 有點淡口,但質地好creamy綠茶雪糕 ~ 綠茶味夠晒香濃,口感细腻。🍹 蜜桃梳打 & 荔枝梳打兩款梳打嘅果味夠晒清新,甜度適中,不會過於甜膩。
炙燒赤身 (外側後腿肉) 2件
赤身肉味濃郁,肉質滑嫩,充滿油脂香。
炙燒霜降 (下肩胛翼板肉) 2件
霜降部位油脂分布均勻,肉質柔軟,味道非常豐富。
我個人較喜愛嘅有👇🏼
肉眼扒芯 ~肉質柔軟細膩,油花分布均勻,口感更加香滑多汁。
豆腐雪糕 ~ 有點淡口,但質地好creamy
綠茶雪糕 ~ 綠茶味夠晒香濃,口感细腻。
兩款梳打嘅果味夠晒清新,甜度適中,不會過於甜膩。