2025-01-15 252 views
飛驒牛產自日本岐阜縣飛驒地區,以其細嫩多汁、肉質肥瘦均勻,是許多高級日本料理餐廳的指定選用食材之一。這次造訪了伊呂波燒肉,點了他們的Set C精選飛驒牛十部位套餐。這份套餐以$1,280的價格,提供了多種豐盛的飛驒牛料理。炙燒飛驒牛壽司炙燒赤身(外側後腿肉)和炙燒霜降(下肩胛翼板肉)帶來了濃郁的肉汁和口感。飛驒牛燒肉16件A5等級的飛驒牛燒肉,包括西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、亀之子、友三角各兩塊,上桌時清晰展示部位的名字,每一口都展現著肥瘦交替的絕妙口感。職員細心指導下燒肉過程,在燒烤飛驒牛肉時,見到血水代表肉質還沒完全熟透,需要反轉燒另一面,以確保肉質熟度均勻。豐盛的配菜套餐配有白飯、麵豉湯、漬物、茶碗蒸,以及野菜醋物沙律,讓整餐的口感更加豐富多變。最後以綠茶雪糕解膩,為整餐劃下完美的句點。散叫我們還點了碎飛驒牛他他和生搾檸檬梳打,職員即時生搾檸檬,客人自行決定加多少檸檬汁。餐廳正值18周年感謝祭,提供8折優惠,是意外的驚喜。

炙燒飛驒牛壽司

飛驒牛燒肉

豐盛的配菜

散叫

餐廳正值18周年感謝祭,提供8折優惠,是意外的驚喜。

2025-01-08
肉料理廣 x 燒肉伊呂波可說是香港數一數二老字號的日式燒肉集團。已開業了超過18年,餐廳趁著18週年,推出慶祝活動全單8折的優惠,於是決定前來品嚐他們的招牌日本名物飛驒牛。.暗黑風格裝潢,主要是私隱度極高的間格,沒有拘束感。整體服務很好到位,抽風良好沒有油煙感。.✿ 溫泉蛋凱撒沙律 💲90為了平衡肉的膩感,首先選了溫泉蛋凱撒沙拉。生菜搭配半熟的溫泉蛋和沙拉醬,味道滿濃很惹味。.✿ 碎飛驒牛他他 💲100 生牛肉的選擇通常不多,但這裡的碎飛驒牛他他做得相當出色,飛驒牛切絲並經過調咪。將小生蛋王攪拌進去後,牛肉的口感變得格外滑順,質地細膩,令人驚喜。.✿ 海膽飛驒牛軍艦 💲120海膽飛驒牛刺身軍艦。美美雪花生牛肉,配搭海膽和三文魚籽的搭配在壽司上形成一種獨特的風味,飛驒牛的嫩滑,與三文魚籽及海膽的鮮美,帶來三重的美味享受。.✿ 飛驒牛五部位(各三枚) 💲810 招牌必點的飛驒牛五部位拼盤,每部位各三片,包括西冷、上後腰脊肉、牛肩肉、臀骨肉和里脊肉。每一種部位都展現了獨特的風味,最佳的烹調程度是五分熟,這樣油脂才能充分釋放,讓牛肉在口中化開。.✿ 水冷麵 💲160水冷麵主食清爽可口,冰冷的麵

✿ 溫泉蛋凱撒沙律 💲90

✿ 碎飛驒牛他他 💲100

✿ 海膽飛驒牛軍艦 💲120

✿ 飛驒牛五部位(各三枚) 💲810

✿ 水冷麵 💲160
水冷麵主食清爽可口,冰冷的麵條搭配白醋,恰到好處地中和了燒肉的油膩感,為整餐畫上完美的句號。

✿ 生搾西柚梳打 💲40
席前即榨的零糖健康飲料。

✿ Premium Malt's 啤酒 💲60
✿ 雪糕
最後還免費送上芒果以及開心果雪糕。
2024-11-27 1407 views
位於銅鑼灣的日式燒肉餐廳。又是想食燒肉的一天,之所以選這間,是因為得悉餐廳有供應日本空運直送的飛驒和牛,而眾所周知,飛驒牛向來被評價為最高級別的牛肉,心癢癢下,便決定找好友陪我前去了。.餐廳環境舒適,供應多款燒肉套餐,而當中必吃的日本A5飛驒牛及佐賀牛,很適合各大牛魔王前來用用餐;而適逢餐廳現正推行18週年感謝祭,因此全單更有8折,性價比更高呢~ ⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆✿ 飛驒牛5部位 $540⧐ 霜降. 西冷⧐ 霜降. 牛肩肉 ⧐ 赤身. 里脊肉 ⧐ 赤身. 上後腰脊肉⧐ 赤身. 臀骨肉 .五款和牛均有兩片,色澤粉嫩誘人,肉質細緻且油花均勻,很是吸引。當中最喜歡是西冷,絕對是我心目中當晚的ᴍᴠᴘ.肉質細嫩,口感豐富,帶有濃厚的肉香味,且入口即溶,油脂感最高;雖然好友形容如此重的油脂感吃一片已足夠,但我卻意猶未盡,仍想繼續ᴇɴᴄᴏʀᴇ呢。而牛肩肉及上後腰脊肉的油花比例最均勻,烤後口感細嫩,味道比較濃厚,鮮美多汁;里脊肉雖然屬於是瘦肉,但肉質細嫩,口感軟糯,味道也是非常鮮美;最後的臀骨肉由於位於牛的臀部,五款肉中的肉質相對較為粗糙,但肉味最濃香,亦最具口感。.✿
位於銅鑼灣的日式燒肉餐廳。
又是想食燒肉的一天,
之所以選這間,是因為得悉餐廳有供應日本空運直送的飛驒和牛,
而眾所周知,飛驒牛向來被評價為最高級別的牛肉,
心癢癢下,便決定找好友陪我前去了。
而適逢餐廳現正推行18週年感謝祭,因此全單更有8折,

⧐ 霜降. 牛肩肉
⧐ 赤身. 里脊肉
⧐ 赤身. 上後腰脊肉
⧐ 赤身. 臀骨肉

當中最喜歡是西冷,絕對是我心目中當晚的ᴍᴠᴘ.

✿ 厚切和牛牛舌 $250

燒肉時總會出現的牛舌。
厚切牛舌總比薄切的更深得我心,和牛牛舌肉質細膩,脂肪豐富,烤後保留了肉汁及爽嫩的口感,入口柔軟而不失嚼勁,風味更佳。
✿ 海膽飛驒牛軍艦 $240

以口感香甜鮮嫩的飛驒牛肉代替紫菜,厚厚一片包裹著壽司飯,上面再佈滿金黃色的海膽及三文魚籽,光是賣相已相當吸引。
入口除了牛肉的香氣,伴隨而來的是海膽的豐腴與甘甜,及三文魚籽的爽脆與鮮味,口感層次豐富,非常滋味。
✿  韓式石鍋飛驒牛肉飯 $140

以韓式石鍋盛著,配料有飛驒牛肉、雞蛋和紫菜等。
拌勻韓式辣醬後,偶爾吃到脆卜卜的飯焦,更是香口又飽足,很是滿足。
甜品:雪糕 (開心果┆栗子)

✿ ᴅʀɪɴᴋꜱ: 生榨西柚梳打 $40┆ᴏʀɪᴏɴ ʙᴇᴇʀ $52

特别一提的是所謂生榨西柚,
是真的半個西柚加上榨汁機呈上,
店員會以人手在桌邊榨汁後,再倒入梳打水中,確保新鮮。
這杯梳打水真的誠意滿分呢。
2024-10-28 1905 views
餐廳已經開幕左18年,  咁岩佢舉辦緊18週年感謝祭 以及 全單8折, 當然入黎試下佢既招牌菜: 飛驒牛!溫泉蛋凱撒沙律🥗生菜綠柔柔的非常新鮮, 哨半生熟的溫泉蛋汁及沙拉醬混在一起, 打開了胃口之門飛驒牛五部位(二枚)分別有西冷、上后腰脊肉、牛肩肉、臀骨肉、里脊肉每一款牛都十分出色, 基本上燒至5成熟便可享用, 每一款牛幾乎油脂豐富, 入口即化, 滿滿的油脂香都充斥住整個口腔~澳洲牛舌(鹽燒)牛舌彈牙爽口, 只要放少少檸檬汁, 牛舌鮮味更為突出, 師傅本身放左少少鹽, 所以不用蘸任何醬汁, 都已經食到牛舌的鮮味及鹹味~碎飛驒牛他他平時好少可食生牛肉, 估唔到呢間餐廳做得十分出色, 不會有任何腥味之餘, 將雞蛋拌勻之後, 牛他他的口感是非常creamy順滑, 口感很嫩很細膩~海膽飛驒牛軍艦表面鋪滿鮮海膽&三文魚籽, 由一片飛驒牛圍住壽司海贍的甘甜味 x 三文魚籽的醬爆口感 x 飛驒牛的入口即化絕對係三重享受!!上小牛排有豐富的油花交織, 分布均勻得像大理石紋口感無庸置疑是鮮嫩多汁茘枝梳打配雲呢拿雪糕將雪糕放入梳打, 好濃郁的Vanilla味, 喝幾口有微微的梳打感, 非常適合在夏天飲用,

溫泉蛋凱撒沙律🥗

飛驒牛五部位(二枚)
分別有西冷上后腰脊肉牛肩肉臀骨肉里脊肉

澳洲牛舌(鹽燒)

海膽飛驒牛軍艦
表面鋪滿鮮海膽&三文魚籽, 由一片飛驒牛圍住壽司
海贍的甘甜味 x 三文魚籽的醬爆口感 x 飛驒牛的入口即化
絕對係三重享受!!

上小牛排
有豐富的油花交織, 分布均勻得像大理石紋
口感無庸置疑是鮮嫩多汁

茘枝梳打配雲呢拿雪糕
將雪糕放入梳打, 好濃郁的Vanilla味, 喝幾口有微微的梳打感, 非常適合在夏天飲用, 尤其解渴!
2024-10-27
Dinner
位於銅鑼灣嘅《肉料理 廣》,係一家高級日式燒肉店,不但主打A5飛驒牛,還榮獲日本頒發嘅海外推獎店證書,足見提供嘅牛肉質素有保證餐廳環境舒適,枱與枱之間都有屏風相隔,增加私隱度,可安心用餐,自認係牛魔王嘅絕對不要錯過!🥢飛驒牛五部位赤身 里脊肉 - 脂肪分佈適度,肉質嫩滑霜降 牛肩肉 - 肉質細嫩富彈性,口感豐富赤身 上後腰脊肉 - 油脂濃厚適中,算是美味的瘦肉赤身 臀骨肉 - 脂肪恰到好處,肉感十足的瘦肉霜降 西冷 - 肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,入口即溶🥢韓式泡菜/漬物這份前菜小食份量不少,味道就韓式泡菜相對突出🥢海膽飛驒牛軍艦以飛驒牛肉代替紫菜製成軍艦,加上海膽入口即溶,兩者口感相映成趣🥢厚切澳洲和牛牛舌脂肪分佈平均,入口軟嫩帶嚼勁,牛味香濃🥢大蝦什菜天婦羅麵衣比例恰好,炸得酥脆可口,大蝦搭配什菜,內裡口感各有特色🥢韓式石鍋飛驒牛肉飯以韓式石鍋奉上,保持熱度之餘還飯帶焦香,配料有飛驒牛肉、雞蛋和紫菜等,口感和味道都非常豐富🥢壽喜燒風和牛西冷先以自家調配嘅壽喜燒醬汁醃製和牛西冷,薄燒一陣子,食之前再蘸上黑松露蛋黃 (或海膽蛋黃),肉質軟嫩,味道香濃,值得一試!🍻SUNTORY The P

🥢飛驒牛五部位
赤身 里脊肉 - 脂肪分佈適度,肉質嫩滑
霜降 牛肩肉 - 肉質細嫩富彈性,口感豐富
赤身 上後腰脊肉 - 油脂濃厚適中,算是美味的瘦肉
赤身 臀骨肉 - 脂肪恰到好處,肉感十足的瘦肉
霜降 西冷 - 肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,入口即溶

🥢韓式泡菜/漬物
這份前菜小食份量不少,味道就韓式泡菜相對突出

🥢海膽飛驒牛軍艦

🥢厚切澳洲和牛牛舌
脂肪分佈平均,入口軟嫩帶嚼勁,牛味香濃

🥢大蝦什菜天婦羅
麵衣比例恰好,炸得酥脆可口,大蝦搭配什菜,內裡口感各有特色

🥢韓式石鍋飛驒牛肉飯

🥢壽喜燒風和牛西冷

🍻SUNTORY The Premium Malt’s
泡沫綿密幼滑,口感濃郁,帶微妙花香

🍻ORION Draft Beer
口感清爽,炎熱夏天喝就最適合不過

Dinner
呢間燒肉book mark咗好耐啦喺網上面見到佢哋做緊八折慶祝18周年感謝祭即刻約埋朋友嚟試吓佢😆睇完餐牌,發覺佢嘅二人餐都幾抵$1280就有超多嘢食除咗有超大份嘅沙律仲有茶碗蒸 麵豉湯爽口開胃嘅漬物🤤主菜首先上咗四大件飛驒牛壽司😍見到啲色澤都知道好唔錯和牛壽司有手掌咁大件放入口入口即溶 真係回味無窮去到燒肉部份燒肉拼盤大份到我哋嘩嘩聲燒肉份量好慷慨 唔單止有一定厚度 而且個尺寸都幾大下 有女仔手板咁大總共有20塊燒肉 10款唔同嘅部位精選日本A5飛驒牛、西冷、肉眼芯、里脊肉、上後腰脊肉、臀骨肉、和尚頭、亀之子、友三角每一嚿肉都絕對係入口即溶 不過有唔同嘅口感同埋味道🤤👍🏻我哋仲單點咗當日嘅精選海膽 非常鮮甜 海膽色澤亦都非常靚 味道濃郁,而且入口即溶👍🏻飲品方便我哋點選咗檸檬梳打 呢間餐廳超級特別,唔係求其俾啲果糖你落落梳打入邊 係比成個檸檬喺你面前新鮮拃出嚟 非常有誠意👍🏻食到咁飽,竟然仲贈送自家製雪糕開心果味同芝麻味都非常突出我同朋友食到非常滿意😆
呢間燒肉book mark咗好耐啦
喺網上面見到佢哋做緊八折慶祝18周年感謝祭
即刻約埋朋友嚟試吓佢😆
睇完餐牌,發覺佢嘅二人餐都幾抵
$1280就有超多嘢食

去到燒肉部份
燒肉拼盤大份到我哋嘩嘩聲
總共有20塊燒肉 10款唔同嘅部位

每一嚿肉都絕對係入口即溶 不過有唔同嘅口感同埋味道🤤👍🏻

食到咁飽,竟然仲贈送自家製雪糕
開心果味同芝麻味都非常突出
我同朋友食到非常滿意😆
2025-01-21 0 views
天氣凍咗,就最適合燒肉啦今晚同朋友過咗嚟呢間出名飛驒牛和牛燒肉😆叫咗二人餐$1280 包咗超級多嘢食最驚喜嘅竟然係仲有八折優惠😍套餐包括咗沙律以為係細細份,點知勁大碟 加埋自家製秘製醬汁好開胃前菜漬物有三款 當日係芽菜、菠菜以及醃蘿蔔 都啱晒我呢啲鍾意食菜嘅人士 特別係蘿蔔酸酸甜甜用嚟燒肉解油膩就啱晒啦👍🏻茶碗蒸超級嫩滑 而且入邊仲有好多海鮮好足料😍附送嘅味噌湯 暖笠笠 啱晒冬天啊終於入到正題先嚟嘅係飛驒牛壽司🍣魚生壽司就食得多啦 和牛壽司真係好少有得食食落油脂味好重 和牛嘅香味喺口入邊慢慢滲透出嚟🤤每人兩件真係有啲唔夠喉之後就係燒肉拼盤上到嚟成個拼盤超大份 每一舊燒肉都好厚身,而且size都好大下分別有10款唔同嘅部位有油脂味非常重嘅亦都有牛香味好濃郁嘅基本上每一舊都係入口即溶🤤每人10嚿燒肉 作為女仔嘅我完全食唔晒套餐仲會包埋白飯,用嚟送燒肉一流當日店員介紹海膽非常新鮮,所以我哋都叫咗海膽海膽非常鮮甜 顏色亦都好有光澤 我哋用嚟配埋和牛壽司一齊食 幸福嘅味道即刻湧晒出嚟😍最後食完之後店員仲會送上自家製嘅雪糕 當日我哋分別揀咗開心果味同埋芝麻味兩種口味嘅果仁香味都非常突出呢個價錢仲要
天氣凍咗,就最適合燒肉啦
今晚同朋友過咗嚟呢間出名飛驒牛和牛燒肉😆
叫咗二人餐$1280 包咗超級多嘢食
最驚喜嘅竟然係仲有八折優惠😍

套餐包括咗沙律
以為係細細份,點知勁大碟 加埋自家製秘製醬汁好開胃

茶碗蒸超級嫩滑 而且入邊仲有好多海鮮好足料😍

有油脂味非常重嘅
亦都有牛香味好濃郁嘅
基本上每一舊都係入口即溶🤤
每人10嚿燒肉 作為女仔嘅我完全食唔晒
套餐仲會包埋白飯,用嚟送燒肉一流

當日店員介紹海膽非常新鮮,所以我哋都叫咗海膽

兩種口味嘅果仁香味都非常突出

呢個價錢仲要有八折,真係好抵👍🏻🥹
下次一定會再黎!
.銅鑼灣· 週年感謝祭嘆超值日本直送A5飛驒牛燒肉.肉料理 廣📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心2樓.➰今日到訪的餐廳位於銅鑼灣鬧市中心地段,交通非常方便,主要賣點是可以品嚐到日本直送的A5飛驒牛燒肉,餐廳裝潢明亮鮮艷,以鮮紅色的佈置影襯和牛的肉色,很有意思。.適逢餐廳18週年感謝祭,全單更有8折優惠,非常超值,絕對要約上三五知己一起到訪!.➰𖥕 溫泉蛋凱撒沙律 💲90 ⭐️41/5⭐️ 率先挑選了一份溫泉蛋凱撒沙律清新一下味蕾,亦可以消解燒肉的油膩感。.𖥕 碎飛驒牛他他 💲100 ⭐️4.2/5⭐️ 擺盤非常精美,將飛驒牛他他與蛋黃拌勻,再奢侈地一口而盡,口感非常順滑帶和牛油脂香氣,很出色。.𖥕 海膽飛驒牛軍艦 💲120⭐️4.2/5⭐️ 又一道賣相奢侈的菜色,將飛驒牛化作紫菜般,面層再鋪上海膽,兩者入口非常和洽,令味道層次更為昇華。.❀ 飛驒牛五部位(每款三枚) 💲810⭐️4.3/5⭐️ ❀ 霜降. 西冷 ❀ 霜降. 牛肩肉  ❀ 赤身. 里脊肉  ❀ 赤身. 上後腰脊肉 ❀ 赤身. 臀骨肉 五款部位由較瘦的赤身至肥美的霜降部位亦兼備,前者肉味更濃郁,後者油花油脂感更為滿足,店員教授可以梅花間中肥瘦肥
銅鑼灣· 週年感謝祭嘆超值日本直送A5飛驒牛燒肉

❀ 赤身. 里脊肉
 ❀ 赤身. 上後腰脊肉
 ❀ 赤身. 臀骨肉
飛驒牛五部位

五款部位由較瘦的赤身至肥美的霜降部位亦兼備,前者肉味更濃郁,後者油花油脂感更為滿足,店員教授可以梅花間中肥瘦肥瘦般烤至5成熟即可體現到飛驒牛的最佳美味,入口是理想當然的滿足感,油脂感爆溢,非常出色。

𖥕 水冷麵 💲100 ⭐️4.2/5⭐️
經過飛驒牛燒肉的洗禮,我和朋友都已是滿口幸福的油膩感,所以點上了一碗水冷麵清解一下,麵質爽彈,而且入口冰涼,頓時清爽不少。
水冷麵
甜品

✥生搾西柚梳打 💲40 ⭐️4.1/5⭐️
✥Premium Malt's 💲60 ⭐️4.1/5⭐️
飲品方面除了有數款即榨生啤外,特別推介生搾西柚梳打 ,店員會將整個西柚托出讓我們自己榨汁,很有趣,可以調配適合自己的味道。
生搾西柚梳打

➰總結
餐廳主打日本直送飛驒牛燒肉作賣點,肉類品質出色理想當然,但水冷麵及飲品亦非常有意思,而且週年祭的激抵優惠,絕對要相約朋友一起來一場豪華的燒肉盛宴。

➿➿➿
#肉料理廣
#銅鑼灣美食 #香港打卡#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
溫泉蛋凱撒沙律
水冷麵
甜品
生搾西柚梳打
今日來到一家專門提供飛驒牛料理既餐廳,這次的用餐體驗真是令我難以忘懷。從一開始的啤酒搭配,到最後的甜品,每一道菜都讓我感受到飛驒牛的獨特魅力。餐廳而家有周年慶典全單有八折,價錢非常吸引,亦都好抵食,我今日同朋友慶祝生日,所以就揀咗呢一間餐廳!🍴Orion Beer清爽順口,帶有淡淡的果香,非常適合開胃,係日本沖繩傳統品牌嘅啤酒,價錢嚟講亦都算非常平,$52,同區嚟講算係非常便宜!🍴海膽飛驒牛軍艦。這道菜將新鮮海膽與飛驒牛肉完美結合,海膽的鮮甜與牛肉的油脂相互交融,形成了一種獨特的風味。每一口都是奢華的享受,海膽那滑順的口感和飛驒牛肉的豐富風味相得益彰,讓我忍不住想要再點一份!而且再加埋餐廳新鮮即磨Wasabi,整體嘅口感我都覺得非常夾,味道好好,上面仲有少少魚子,入口非常好!🍴飛驒牛五部位。這道菜由五種不同部位的飛驒牛組成,每一片都經過精心處理,保留了肉質最原始的鮮美。服務生為我們介紹了每一個部位,,每一個部位都有其獨特的風味和口感。我特別喜歡牛肩肉部分,油花分布均勻,咬下去時那種肉汁瞬間爆發在嘴裡,簡直是人間美味!整體質素非常高,每一啖都係入口非常滿足!🍴韓式石鍋牛肉飯,在享受完飛驒

🍴韓式石鍋牛肉飯,在享受完飛驒牛後,我決定嘗試一下韓式石鍋牛肉飯。這道菜色香味俱全,米飯在石鍋中煮得恰到好處,上面鋪滿了嫩滑的日本牛肉和新鮮蔬菜。那股香氣撲鼻而來,令人垂涎欲滴。米飯底部微微焦脆,搭配著嫩滑的牛肉,每一口都充滿了幸福感。職員仲會幫你加辣醬,撈埋一齊,服務質素非常好!

🍴壽喜燒風和牛西冷,我又點了一道壽喜燒風和牛西冷。這道菜以其獨特的醬汁和柔嫩的肉質而聞名。職員將和牛放入火爐中煮熟後,再輕輕地將煮好的和牛放入碗中,加埋黑松露醬,味道非常搭配,亦都好濃郁,一口下去,那種濃郁而又不膩的滋味令人非常回味!
2025-01-09 82 views
🥩A5飞弹牛肩肉A5飞弹牛肩肉肉质细腻,脂肪分布均匀,入口即化。其肉质鲜嫩,咀嚼时能够感受到肉汁的丰富。这部分肉的味道十分浓郁,带有自然的甜味和鲜香,通常搭配简单的调味料如盐或酱油,以突出其本身的风味。里脊肉里脊肉质地更加紧实,肉味浓郁。虽然没有肩肉那么多的脂肪,但仍然保持了良好的嫩度。里脊肉的味道较为清淡,适合与各种酱料搭配,能够增加其风味的层次感。特选烧肉定食壶渍牛小排:这道菜通常经过长时间的腌制,味道更加浓厚,肉质软嫩。牛小排的肉质丰富,外焦里嫩,吃起来有嚼劲,适合喜欢烧烤风味的人。-经过壶渍的牛小排拥有独特的香气,甜咸适中,给人一种满足感。上外横膈膜上外横膈膜肉质韧性十足,带有独特的嚼劲,非常适合喜欢肉感的人。这种肉通常有着浓厚的肉香味,搭配简单的调味料后,味道更为突出。
🥩A5飞弹牛肩肉
里脊肉
特选烧肉定食
上外横膈膜
2025-01-05 121 views
暫時係香港以日本和牛做賣點嘅燒肉店嚟講,𠵱一間係我首選😋肉類解凍得好好,加埋個燒爐非常夠熱,令到每一片肉都好容易燒到外面少少焦香又唔會過熟👍🏻枱與枱之間有距離,職員都會好貼心主動幫我哋分飯、換網etc.價錢同食物品質大致成正比(唯獨個鰻魚石鍋飯有少少腥),整體成餐飯食得好開心滿足😋-🥇飛驒牛五部位西冷👉🏻牛肩👉🏻臀骨肉👉🏻腰脊肉👉🏻里脊肉 (左至右)🥇厚切澳洲牛舌🥈牛肉特選盛小牛排、外橫膈膜、腰脊肉、里脊肉、三筋
暫時係香港以日本和牛做賣點嘅燒肉店嚟講,𠵱一間係我首選😋
🥇飛驒牛五部位
西冷👉🏻牛肩👉🏻臀骨肉👉🏻腰脊肉👉🏻里脊肉 (左至右)
🥇厚切澳洲牛舌

🥈牛肉特選盛
小牛排、外橫膈膜、腰脊肉、里脊肉、三筋
飛驒牛五部位 (5人份)
厚切澳洲牛舌
牛肉特選盛(五人份)
飛驒牛五部位 (5人份)
厚切澳洲牛舌
牛肉特選盛(五人份)
2024-12-24 263 views
今日黎到銅鑼灣搵食,樓下見到呢間肉料理廣做緊18周年感謝祭,全單有8折,一於就試下佢!成間餐廳都好日式風格,影相比朋友睇佢地仲以為我又飛左,笑死我!呢到主打日本飛驒牛,今日叫左C餐,包左十個飛驒牛既精選部位。原本以為要好似omakase個啲等勁耐先有得食,估唔到呢到辦事效率其高,叫完無幾耐就有得食,唔洗餓住個肚等,好值得一讚!先係前菜沙律,終於唔係一色一樣既胡麻醬配沙律菜,呢到比左自身製既醬食落酸酸甜甜好開胃,沙律菜亦新鮮爽口茶碗蒸加入左鰹魚汁夠晒味,食落好嫩滑底下仲有雞柳同蟹柳飛驒牛壽司,有比較肥既霜降同瘦啲既赤身,霜降油脂比較多食落勁軟身,相對上赤上就硬少少但肉味出好多,作為前菜好正,令人更加期待之後既牛!主角黎到,十個唔同既部位,全部都係即時切出黎,有肥有瘦,建議肥瘦肥瘦相間咁食。首先第一片燒既係友三角,先燒一邊先,等到出血水再反另一邊,反一次就食得。一放入口不得了,我同朋友都擰曬頭,係好食到擰晒頭,可以話未食過咁正既牛。油脂係個口到爆出黎,加埋勁香濃既牛味完全無得輸。其他部位例如龜之子、西冷、西冷肉芯都好impressive,不過要講都真係友三角最無得彈!最後仲有石鍋鰻魚飯作結

茶碗蒸加入左鰹魚汁夠晒味,食落好嫩滑底下仲有雞柳同蟹柳

最後仲有石鍋鰻魚飯作結,估唔到呢到整鰻魚同樣都唔差,有啲炭燒鰻魚既feel好彈牙唔係煲到軟淋淋咁,出色!
2024-12-21 272 views
餐廳位置位於銅鑼灣附近其實都係非常方便今日慶祝朋友升職,所以我哋就去咗食午餐,餐廳位置好好,而且絕對唔難搵!地鐵站行過去如果最近嘅話最好選擇F出口,行過去大概5分鐘、非常理想,我覺得都好方便、而且之後仲可以喺附近shopping!🥢伊呂波套餐,今日揀咗一個比較簡單嘅套餐同朋友一齊食,再加咗另外兩種唔同嘅小食,佢再加咗另外一個唔同嘅套餐,加左一個飛驒牛他他同埋一個海膽飛驒牛軍艦!🥢餐廳食物嘅頭盤有三點唔同嘅小食包括有菠菜芽菜同埋酸辣嘅蘿蔔,三種食物都做得非常好,而且每一個我都覺得做得非常開胃,特別係佢嘅菠菜我覺得做咗非常好食,因為本身我就非常鍾意食芽菜都做得唔錯,唔會好濕,餐廳嘅白蘿蔔亦都非常入味🥢茶碗蒸到非常好味,其實接近日本嘅口味佢係高湯做得非常好食,所以整體發揮到真係唔錯,我覺得佢嘅蛋都做得非常挺身,所以絕對係合格以上!🥢海膽飛驒牛軍艦,係用咗飛驒牛,再加埋海膽同埋新鮮嘅魚子造成,下邊放咗少少壽司飯,成個口感到非常高級,所以我同埋我朋友都非常鍾意食!餐廳嘅用最高級嘅飛驒牛,爆笑海膽魚子同埋壽司飯口感都做得好好😝 簡直就係好食!🥢綠茶雪糕,食完之後點少得食甜品綠茶雪糕嘅茶味非常濃郁係

都做得唔錯,唔會好濕,餐廳嘅白蘿蔔亦都非常入味

🥢綠茶雪糕,食完之後點少得食甜品綠茶雪糕嘅茶味非常濃郁係日本嘅貨,鍾意食綠茶嘅朋友不能夠錯過!真係好好食

🥢 Orion drafted beer, 餐廳用咗沖繩嘅啤酒,整體上佢嘅口味比較淡,但係好好飲,送埋燒肉食真係非常好,我會形容係一流!

整體價錢都唔係好貴,下次有機會再返嚟幫襯!!
2024-12-20 314 views
今日去呢間日式餐廳,食咗飛驒牛套餐,真係好滿意!一入到餐廳,就感受到濃厚嘅日本氛圍,裝潢典雅又舒適,令我對今晚嘅晚餐充滿期待。套餐入面有幾款唔同部位嘅飛驒牛,每一塊肉都切得厚薄適中,色澤鮮艷,令人一見就口水直流。每個部位仲好清晰咁用牌仔標示出黎,中意食邊款大家可以記低下次再食!呢到八個部位當中有肥有瘦,肥既油脂出眾咬落去勁軟身成口香味,瘦既味道醇厚濃郁牛味,肉質爽口。配菜方面,套餐仲包括咗新鮮嘅沙律、味噌湯同好特別既飛驒牛壽司,沙律清新爽口,味噌湯溫暖宜人,而家天氣咁凍一坐低有返杯熱湯真係好舒服。另外要一讚啲壽司,用火槍炙過香噴噴,要趁熱食啲油脂味先唔會浪費,好正!鰻魚石鍋飯同樣出色,即叫即製石鍋仲係熱辣辣,靠餘溫都可以慢慢令到啲飯乾身,中意食飯焦既可以等多一陣先食最後仲有甜品抹茶同栗子雪糕特別要提一下,餐廳嘅服務態度都非常好,服務生專業又有禮,隨時主動幫我加水或者介紹菜式。總體而言,今次嘅飛驒牛套餐真係好值得推薦,無論係肉質、味道、環境同埋服務,都令人好滿意。今次已經記低左邊幾個部分最岩我食,下次過黎要瘋狂嗌!如果你鍾意燒肉,一定要黎呢間餐廳試下!而家咁岩18周年仲有全單8折,真係要
今日去呢間日式餐廳,食咗飛驒牛套餐,真係好滿意!

最後仲有甜品抹茶同栗子雪糕

總體而言,今次嘅飛驒牛套餐真係好值得推薦,無論係肉質、味道、環境同埋服務,都令人好滿意。今次已經記低左邊幾個部分最岩我食,下次過黎要瘋狂嗌!如果你鍾意燒肉,一定要黎呢間餐廳試下!而家咁岩18周年仲有全單8折,真係要把握好機會一試呢間高質牛燒肉!
2024-12-17 252 views
今日慶祝朋友升職,喺銅鑼灣附近食飯,冇事嘅時間佢就話想食燒肉,跟住我哋就揀咗呢一間網上評分都幾好嘅餐廳,餐廳絕對唔難搵,不過一定要預約因為唔少時間真係好多人如果大家上嚟嘅話真係要打俾餐廳預約🎌🎌朋友升職梗係揀一個貴嘅套餐,揀咗一個日本A5飛驒牛set @$380, 午餐嚟講性價比真係非常高,我覺得真係有好多種唔同嘅款式食物!包括由佢本身嘅和牛牛肩肉同里脊肉!雪花非常平均而且食落去嘅時候絕對唔會太肥,味道亦都非常濃郁,呢一個真係非常值得叫,味道10分好,我覺得CP值真係非常高,冇諗過呢一間餐廳會提高到呢一個咁高質素嘅牛肉,真係令我哋非常有驚喜. 而且適逢餐廳而家18周年,原來而家每日都可以有八折,真係非常抵玩!🎌套餐除咗小食之外,仲有跟天婦羅,有一隻天婦羅蝦,南瓜茄子,整體上唔會太油膩,而且佢嘅粉亦都唔會太厚,所以我覺得非常好食喺餐廳時家聚嘅天婦羅!覺得非常出色!🎌飛驒牛他他,餐廳用上特別嘅配料,令到佢嘅牛肉味道更加突出同埋酸酸地我覺得作為前菜來講非常開胃,味道非常好食,呢隻充滿日本和牛嘅香味!呢個價錢嚟講就可以食到和牛他他真係非常之抵食!🎌最後食咗栗子雪糕,充滿栗子香味,而且份量都唔會

🎌最後食咗栗子雪糕,充滿栗子香味,而且份量都唔會算太少,整體嚟講都非常好食!

餐廳嘅肉類質素非常高鍾意食和牛嘅朋友真係不能夠錯過我哋今次嚟咗食下晝!有機會會再返嚟食晚市!