2019-05-21 165 views
要講香港拉麵店,豚王絕對講得上知名度十足,今次黎到沙田豚王,絕對係想一試係唔係貨真價實沙田豚王位置喺沙田市廣場地下,無論揸車定搭車都十分方便,我嚟到嘅時候大約下午1點45分,剛好係上班族食完飯嘅時間,我入到鋪面望望四周大約仲有兩至三成嘅座位無客,企左大約1分鐘跟住我問侍應,應該坐邊,對方表示隨便坐。我隨便坐係中央大枱後,落筆開始落單,依度嘅落單方式十分專業,湯底濃淡,麵身軟硬,义燒既部位……都顯得出依間麵店對麵嘅專業。過咗一陣侍應端上我嘅拉麵,細細聲口噏噏完全聽唔到講咗啲咩放底碗麵。驟眼睇已經可以想像碗麵湯底濃郁,肩肉部位嘅叉燒肉質彈牙,配搭黑木耳加椰菜,三樣嘢襯托拉麵配合得天衣無縫。正當想叫多一份小食嘅時候,揚左兩下手,見無人應,咁就食埋碗麵,走人今次嘅感覺真係好壞參半,碗麵的而且確係冇挑剔嘅地方,但係啲服務就連茶餐廳質素都無,門口無人帶位入座,收張落單紙唔覆單,放碗麵上又唔知講堆咩,叫侍應要叫好多聲先有人應,可能依間公司無規定員工一定要咁做,但以我所見就係員工掛住圍埋傾計,心散

白玉

2019-05-20
$89 (Lunch)
白玉