2024-02-25
大年初三(12號),要同親戚朋友中午去咗荃灣 8 咪半「海港」飲茶,順便新年約出來聚一聚。新年酒樓亦都有賀年點心,而我地亦都有叫黎試呀!味道一般,不過不失。蝦餃皮還可以,蝦肉尚算新鮮。包皮味道麻麻。甜味,軟度適中。薄到好似張紙咁,D 櫻花蝦唔知去晒邊,而且完全咩嘢味道都冇。係果日嘅點心稍為好少少嘅,味道還可以。外觀已經唔掂,另外完全沒有任何味道,包括咸味。👆🏿呢兩碟傳菜員放低嘅時候,因為我哋叫咗三碟,所以就問下佢,點知個傳菜員即刻好大反應,好大聲咁講(同時手指指住果兩碟芋絲餅):「依度咪 3 碟囉!」【態度極為惡劣】食咗啲野之後,我屋企想叫碟菜食下,但係見點心紙上面冇「灼菜」,於是問侍應,點知佢好大力咁指住張點心紙寫住「濃湯浸菜心」嘅位置,呢度咪係囉!其實酒樓員工究竟知唔知咩叫「灼菜」呢?另外.....因為有個親戚要食齋,所以叫左個「羅漢齋炒麵」。味道一般,汁好多。湯過多,伊麵太少,水汪汪咁,冇咩味道。
新年酒樓亦都有賀年點心,而我地亦都有叫黎試呀!
味道一般,不過不失。
蝦餃皮還可以,蝦肉尚算新鮮。
包皮味道麻麻。
甜味,軟度適中。
係果日嘅點心稍為好少少嘅,味道還可以。
外觀已經唔掂,另外完全沒有任何味道,包括咸味。
【態度極為惡劣】
其實酒樓員工究竟知唔知咩叫「灼菜」呢?
湯過多,伊麵太少,水汪汪咁,冇咩味道。