收工同男朋友係中環行街街順便搵下有咩好食,結果搵到間金鶴拉麵🤗,心諗好耐都冇試過日式拉麵,咁啱有就梗係要試下la!😆👍一入去就見到有幅鶴嘅壁畫好靚💕金色背景加隻白鶴🦩果然冇改錯名叫金鶴🤣我地咁岩坐靠牆位置,可以瘋狂打卡🤭打開menu見到佢有限定北海道極濃蟹湯🦀特選拉麵,圖片超級吸引😍不過落單先發覺佢沽清左😔下次一定要試下先得💪🏻因為🦀🦀沽清嘅關係,我地最後決定order人氣no.1 嘅極濃雞🐓白湯拉麵同金鶴雞🦃白湯拉麵,試下兩者有咩分別先😆燒黑豚肉 $48🐷除左兩碗拉麵,小食仲嗌左個燒黑豚肉🐖,真係係即叫即燒,送出黎嘅時候熱辣辣🥵,黑豚肉一層肥一層瘦層次分明,入口𣊬間感受到佢嘅香濃燒汁味😍,然後油脂同肉味緊隨其後一涌而出,超級正嘅享受🥰極濃雞白湯拉麵 $138金鶴雞白湯拉麵 $98享受完小食就到主角上場,碗拉麵最引人注目嘅就係成堆嘅炸牛蒡🤩,炸牛蒡係其他拉麵店好少見,店員仲溫馨提示炸牛蒡要食左先😆,所以打完卡後立刻將佢暴風吸入🤭炸牛蒡啱啱炸起又未俾d湯浸淋,好香脆🤤唔怪之得個店員提示要趁佢脆食左佢先,正🥰食完炸牛蒡當然要飲下拉麵嘅靈魂湯底先😆,金鶴雞白湯飲落去

燒黑豚肉 $48🐷

極濃雞白湯拉麵 $138

金鶴雞白湯拉麵 $98

食完炸牛蒡當然要飲下拉麵嘅靈魂湯底先😆,金鶴雞白湯飲落去會比極濃清少少,而且飲完嘅感覺冇乜口渴感😳唔似係味精味煲出黎👍極濃湯底就超級稠厚,濃到有少少忌廉湯嘅feel而且雞味超級濃郁,令人喜出望外嘅一點係湯底唔算多油,飲落都唔會咁有邪惡感🤭

拉麵有兩塊大大塊嘅雞胸🐓同想像中完全唔同,雞胸超級嫰滑,一啲都唔韌😋除左兩塊雞雞之外😋仲有塊類似火腿嘅日式叉燒,特別在冇經過烤或者焗,火腿咁嘅質感冇咁油膩之外,更加食到佢本身嘅肉味,係好新穎嘅整法😆👍成碗麵都係水準之作,唔怪得之食緊麵嘅時候好多人嗌外賣自取。如果我住附近都一定會嗌碗返屋企嘆☺️

另外服務方面,店員除左會簡介食法同特點之外,仲會提供髮圈俾客人,岩晒我食拉麵時扎起頭髮,避免頭髮唔小心浸左落啲湯到🙈咁貼心嘅服務😃唔係間間餐廳都有👍🏻值得一讚!
今次食唔到碗🦀🦀拉麵有啲可惜,不過雞白湯拉麵都真係好正,下次一定返黎試埋碗🦀蟹湯拉麵先😆