2014-10-28
中環食午餐, 好又一餐,唔好又一餐。 今日係OR 排行榜見上環有間新嘅四川擔擔麵,即刻就叫同事陪我試。 去到門口,舖位唔算大,以快餐形式點餐,即先搵位坐低,然後係收錢點餐,再等侍應送餐來。 但見到係一個外國人做收銀,感覺有啲怪怪的。我哋一行4人點咗4個餐,2個酸菜肉絲麵,1個成都擔擔麵同1個重慶擔擔麵。 我知正宗嘅擔擔麵係少湯嘅,似撈麵,所以我叫嘅成都擔擔麵可以接受,只係嫌佢啲麵較淋身,可能係用白麵條,同埋唔係好夠辣,原本諗住叫regular 就算,但諗諗下,老外口味應該唔重,所以叫咗extra spicy, 果然, extra 都只係出面一般嘅辣度。 但同事果啲就慘了, 佢哋嫌酸菜肉絲麵唔夠湯,冇咩酸菜味又冇咩辣味,問侍應攞湯就唔啾唔彩,要問老外先有。 跟餐嘅熱檸茶係冇糖嘅,問侍應攞,佢就俾得果2 茶匙嘅白沙糖,態度其差,餐具又要自己攞,仲要因為我哋坐到最入,個位冇咩冷氣,有點焗,同事極為不滿,唉! 睇嚟都係冇下次。
睇嚟都係冇下次。