2020-09-24
天陰陰落雨天突然間好想食拉麵,呢一種天氣食一碗有湯暖笠笠嘅粉麵係特別有溫暖嘅感覺。台風拉麵一直都有聽朋友講個質素好好就趁機會去試下。點咗濃厚蟹蝦豚骨拉麵,份量同配菜都係揀普通。鋪頭都有溫馨提示佢哋普通嘅份量係比一般舖頭多,實驗證明係!我係正常食量嘅女仔,出街食嘢盡量唔浪費會洗碟果種,但係佢麵嗰份量真係多,食完之後差啲飽到有啲反胃。如果大家係細食嘅女仔,就可以揀"少 "。講返拉麵,湯底好濃郁,好香蝦油味道, 但飲落好唔會一口都係油膩嘅感覺同埋無豬骨臭。麵質係個人比較喜歡偏少少硬度,比較粗嘅麵。如果下次去我可能睇下有冇機會要求要硬麵。肉,唔係傳統拉麵舖圓碌碌一片片嘅醬油叉燒。佢係比較入口鬆軟即溶嘅薄片,我個人其實比較偏好呢種。銅鑼灣灣仔分店餐牌上嘅拉麵都係全日供應,呢方面比起旺角店方便,咩時間都有得食拉麵同沾麵。
台風拉麵一直都有聽朋友講個質素好好就趁機會去試下。