2024-10-16
位於朗屏嘅小店,專做串燒,真係幾有驚喜!脆蓉茄子首先要推介佢哋嘅脆蓉茄子,外皮炸得好脆,內裡軟腍,蒜香味十足,食落口感好正。蜜燒雞中翼蜜燒雞中翼亦都唔錯,雞翼燒得啱啱好,皮脆肉嫩,蜜糖嘅甜味同燒烤嘅香氣融合得好自然。和牛牛肋條,厚切牛舌芯串和牛牛肋條油脂豐富,入口即溶,燒得啱啱好,唔會過火。厚切牛舌芯串口感彈牙,牛味濃郁。蟹肉蟹膏甲羅燒蟹殼上面鋪滿曬蟹肉同蟹膏,未食已經聞到陣陣海鮮嘅鮮味。食落口,蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁,油脂豐富但唔會過膩,入口即化。黃立倉魚肉質地結實,味道鮮甜。食落去,魚肉充滿咬口,冇一般魚類咁容易散開,反而帶有一種彈牙嘅感覺,仲保留住魚本身嘅鮮味。燒得啱啱好,外皮微焦但唔會太乾,仲帶有一陣自然嘅炭燒香氣。最欣賞嘅係,魚本身冇太多調味,保持咗食材嘅原味,配上少少鹽或者檸檬汁,已經足夠令到魚味更加突出。蒜蓉粉絲貴妃蚌貴妃蚌非常鮮嫩,口感爽口彈牙。至於底下嘅粉絲,吸晒咗貴妃蚌嘅鮮味同蒜蓉嘅香氣,變得非常入味。蒜蓉經過燒烤之後,帶有一陣微微嘅焦香,亦唔會過於刺激,反而同粉絲同蚌完美融合。
位於朗屏嘅小店,專做串燒,真係幾有驚喜!
脆蓉茄子
蜜燒雞中翼
和牛牛肋條,厚切牛舌芯串
蟹肉蟹膏甲羅燒
黃立倉