2020-04-19
懲罰原因: 參與罷市店名係好多識講唔識寫既「山卡啦」正字。雖然個名叫山旮旯,但其實響銅鑼灣近新伊館,唔算好辟但又的確遠離左人群。店內有五隻大字霓虹燈「跑馬射蚊鬚」,好舊式香港俚語,意思係難度非常高。另外牆上還有香港街道油畫,感覺好本土。(不過成晚都播緊國語歌XD)獅子山下 $78(Happy Hour價)呢杯啤酒個名已經充滿香港情懷。果味濃郁易入口好檸夠薑 $88係杯Cocktail,有威士忌,青檸,薑,橙汁,Bitter。好似離開悉尼之後無飲過Bitter,加埋薑味幾特別,好飲喎!前菜小食點了泰式拼盤 $158,有炸豬頸肉條,蝦餅,串燒,炸雞翼(依喜愛序排)炸豬頸肉條乾脆可口,蝦餅厚肉,雞牛豬串燒無乜特別但沙爹醬好食,雞翼有點乾身。另外點了網民推介香脆椒鹽魷魚 $68堅無介紹錯。酥脆彈牙,唔會厚粉或者無肉食!讚!德國烤焗脆皮豬手 $188好大份,塊皮好脆,但有少少硬,肉身唔會好韌,配個蜜糖芥末醬好好味。