2024-11-12 0 views
離開咗深水埗一段時間,再次食佢嘅豬膶麵真係震撼到我。冇諗過會變得咁難食,豬膶又老又柴,食落冇味,湯亦冇晒啲豬膶泡泡。唯一可取,係夠熱!為咗減低我因為食咗劣食而引發嘅憤怒,我加左件加央多,希望可以平衡味蕾,好彩冇浪費呢$16,佢療癒咗我,冇即場反枱。隔離枱有對銀髮族夫婦,嗌咗豬膶麵同牛肉麵,佢哋都話豬膶好老、咬唔到。伯伯想叫店家換,但婆婆制止佢,話食唔到就由佢,最多以後唔幫襯。冷靜落嚟,回想剛才嗰碗豬膶麵其實並唔係咁難食,只係佢唔再係維記豬膶麵嘅味道,佢只係一碗將貨就價,用唔新鮮豬膶做嘅麵,我剛才嘅憤怒只係恨鐵不成鋼,只要放下對維記豬膶麵嘅感情,就唔會影響到我情緒。香港飲食業萬歲!

唯一可取,係夠熱!

香港飲食業萬歲!