2015-09-17
所謂「新屎坑三日香」,有新舖當然要湊下熱鬧。咁啱見到有人喺將軍澳個FACEBOOKGROUP到講明德有間新嘅餐廳,咁就緊係要去試吓啦!約咗他係坑口等然後一齊行過去,入到明德商場,離遠都見到有一大班人圍住一間舖嘅門口,目的地即刻非常明顯!埋去問個姐姐拎咗飛等位之後,居然要等成廿幾張枱咁多,究竟間嘢可以有幾好食,令到一間冰室都可以派咁多張飛?正想離開嘅時候就聽到有人講:「啲優惠券今日用唔到喎,遲吓先食啦!」笨安妮即刻話:「我哋等啦!」唔使半個鐘,就已經有位啦!間舖都幾細,啲位一眼睇曬!而個招牌都相當有趣,成個舖名都係用麻雀砌出嚟,唔知一共用咗幾多副麻雀呢?老闆係咪好鍾意打牌?望吓個餐牌,真係嚇到有少少跌咗係到,係一個街坊商場入面竟然會有啲咁貴嘅嘢食,「撈公仔麵餐」跟杯嘢飲竟然要成40幾蚊,我就睇下你有幾好食!咁安妮與他,就各自叫咗一個「瑞士雞翼撈公仔麵」同「滑蛋肉片飯」。(其實其他嘢食價錢都OK,係笨妹死命要叫撈麵。)瑞士雞翼撈公仔麵 加飲品$42額,搵條菜望吓都無,張相唔執,只會見到白色碗載位一堆黑色嘢。(其實執完仲奇怪,因為唔識執。)呢個麵一共有兩隻雞全翼,成碗麵就大約有1個半麵左右。
GROUP到講明德有間新嘅餐廳,咁就緊係要去試吓啦!
呢個麵一共有兩隻雞全翼,成碗麵就大約有1個半麵左右。
雞翼雖然話係呢到嘅招牌菜,都好入味,但係實在煮得太耐,雞翼完全無曬咬口,用隻叉一拮落去已經成隻雞翼散開咗。
個麵多就係好多,但係又有幾多人食得曬?情願你俾少半個麵,換做丁麵,感覺上比得個大字好啲。
而且個麵又煮到太淋,根本唔好食⋯⋯$42真係貴到好過份⋯⋯
雖然間舖好忙,但係佢哋都唔會話趕你走,服務都算係咁啦!