2021-05-15
其實小編喺開呢個page之前食過一次燒賣皇后,嗰陣時覺得中曬伏,唔明點解咁多人吹捧😅,就係普通酒樓嘅燒賣,仲要唔彈牙加冇咗隻蝦,有好幾粒燒賣仲要皮肉分離。小編覺得可能係自己嗰日運氣唔好,睇在佢係黃店份上,不妨比多次機會。所以事隔幾個月,我決定鼓起勇氣再次試伏🤓。------------------------------招牌香菇豬肉燒賣 ($12/5粒)味道依然係冇蝦嘅酒樓燒賣味😂,有進步嘅係燒賣們冇再甩皮甩骨,冬菇味重得嚟唔會好次上次咁完全蓋曬豬肉味。豬肉係半肥瘦,味道都ok香濃,不過有啲似係鬆肉粉味(?),口感亦幾鬆散😕,但就冇上次咁乾,香菇味都有少少。小編建議大家唔好expect佢地係好juicy彈牙,否則可能會失望。但係小編都承認佢地嘅辣醬係香兼好食嘅😋,辣味十分唔係淨係得個麻,比味蕾有少少刺激又唔會好搶。價錢方面,小編覺得都幾貴下,不過可以一試,但我自己食過之後就寧願齋買佢罐辣醬返屋企送飯💁🏻。------------------------------整體評分:6.6/10小編回頭率:5/10
招牌香菇豬肉燒賣 ($12/5粒)
整體評分:6.6/10
小編回頭率:5/10