2017-10-28 421 views
呢期接受到食熱氣嘢, 所以走嚟試試, 因為呢度9成食物都係炸的, 第一次食, 當然食佢個招牌菜"吉豬", 再順便試埋個"吉雞", 其他留返下次先試~入到嚟感覺好乾淨, 好光猛, 全木裝修, 不過就唔係好夠人手招呼, 原本冇人理想自己隨便坐, 反正都有幾張吉枱, 啱啱想行去時, 就有人嚟招呼, 但果張枱就唔係太乾淨, 又有水, 又有食物渣, 要叫拎水比我地果個姐姐順便抹枱, 都好快手即刻拎布嚟抹, 算係咁啦~枱面已經放好豬扒汁同芝麻汁, 任落唔嬲, 不過佢啲筷子唔太得, 好多刺, 慘入手就麻煩~ 吉列豬扒烏冬第一眼吸引我的唔係塊豬扒, 而係豬扒背後果堆菜, 嚟得食呢啲, 都預咗多肉冇菜, 但佢竟然有咁大堆菜, 果然balance返, 做到好似好有營咁~ 第一件事唔係食, 而係將果堆菜即刻放入碗烏冬入面, 等啲熱湯浸一浸啲菜, 始終唔係好習慣食生的椰菜, 不過實在太大堆菜, 一次係只能放到一半, 要食完一半先再放埋另一半去浸~講返個主角-豬扒, 開頭第一啖都OK, 覺得固炸皮好脆, 但食多啖先發覺塊豬扒好肥, 成啖都係肥膏, 以為淨係邊邊果塊咁啱係肥, 但原來中間果啲都係咁, 上面瘦下面肥

吉列豬扒烏冬
吉列豬扒烏冬
講返個主角-豬扒, 開頭第一啖都OK, 覺得固炸皮好脆, 但食多啖先發覺塊豬扒好肥, 成啖都係肥膏, 以為淨係邊邊果塊咁啱係肥, 但原來中間果啲都係咁, 上面瘦下面肥, 咁啱我地又坐响望到廚房整炸物果邊, 先見到原來本身塊豬扒, 真係上面好瘦, 瘦到少少雪花都冇, 但下面係一大條肥膏邊
, 所以食果陣都係咬咗肥果部份唔要, 不過佢瘦果邊又真係瘦得緊要, 好彩塊豬扒唔係好厚, 如果唔係都唔知點咬?

其實本身佢係定食, 有飯有湯, 見佢唔駛加錢轉烏冬, 所以我地就轉咗做湯烏冬, 佢個烏冬都唔差, 都幾彈牙, 個湯就普通豉油湯底, 冇得選擇~

吉列雞扒烏冬
吉列雞扒烏冬
其實我真係分唔出邊塊係雞扒邊塊係豬扒? 因為外觀實在太接近, 唔睇肉中間真係分唔到, 但反而雞扒冇豬扒咁肥, 應該係話雞扒平均肥, 所以冇咁覺佢肥, 而且雞扒厚少少, 汁都保留到多少少, 冇咁乾~

新張期間, 有coupon送, 可以下次嚟試埋其他款~

2017-08-11
$65 (Dinner)