2020-09-24 428 views
地理位置方便,係正生記對面。入去食飯嘅時候剛好六點,見到老闆同老闆娘食緊佢哋嘅晚飯阻住佢哋真係有啲唔好意思。坐低之後剛好有一個客人入嚟堂食,聽到佢叫羊肉餃子同朋友發現新大陸一樣,覺得比較少見所以都同朋友決定要點一份試下。兩個人分別叫咗兩碗雙拼餃,分別有羊肉餃子、鮮肉韭菜餃、香菇粟米餃、鮮肉芝士餃。 外加一份酸辣土豆絲,土豆絲口感清爽,佢哋嘅版本辣係偏辣油而唔係椒麻,但亦唔會太辣。羊肉餃帶羊肉應有嘅騷味,但如果唔鍾意食羊嘅人就可以唔使叫,你一定頂唔順。我同朋友都係超級鍾意食羊肉嘅人,食到意猶未盡。鮮肉韭菜餃正常。香菇粟米-個人就唔係太鍾意有粟米嘅餃子,整體偏甜同埋蔬菜感滿足。鮮肉芝士餃就純粹想試下新派嘢,試一次就夠因為本人都係鍾意食傳統嘅餃子。永樂嘅餃子皮係偏厚北方口味,麵粉感較強,一碗八隻落肚,我食完之後真係飽到差啲企唔穩。性價比好高,最後離開鋪頭嘅時候見到可以外賣一打羊肉生餃,如果以後經開呢頭都會再幫襯。
鮮肉韭菜餃正常。
雙拼餃子
酸辣土豆絲
$60 (Dinner)