今晚唔想煮飯,就帶一家人去附近的這間酒樓試下菜。入到門口唔駛等位,可以使用安心出行同埋手寫資料,然後量度完體溫就可以入內,非常順暢。當晚比較早入座所以唔算多人,坐低服務員馬上幫手開位同介紹有咩好食。諗左一陣我們就叫左片皮鴨一隻,粟米班塊,芝士大蝦伊麵同埋海鮮粉絲煲。片皮鴨雖然可以兩食,但係怕食唔晒,所以只是打包了個殼。味道方面OK的,但皮就有點淋同乾,但份量足夠四人享用。粟米班塊就麻麻地,唔夠脆同有少少過火所以燶左少少。海鮮粉絲煲夠乾身同惹味,材料又夠多,份量適中。芝士大蝦伊麵,大蝦數量多,但蝦的體型比粉絲煲的細隻,伊麵就粘著一團,味道就一般。食到差不多的時間,人開始多,服務員開始忙,所以想加水都無人理會。整體上面唔會太差,但係有可以改善的地方。
今晚唔想煮飯,就帶一家人去附近的這間酒樓試下菜。

片皮鴨,配料
片皮鴨,外皮,配料

粟米班塊就麻麻地,唔夠脆同有少少過火所以燶左少少。
粟米班塊

海鮮粉絲煲夠乾身同惹味,材料又夠多,份量適中。
海鮮粉絲煲

芝士大蝦伊麵

整體上面唔會太差,但係有可以改善的地方。
2021-07-23
片皮鴨,配料