2017-07-17 112 views
Lunch同事提議食拉麵,但我地又唔想去連鎖店。諗起柯士甸路有間武士拉麵,的起心肝一試。門前掛上紅燈籠,係傳統拉麵店的格局。入內座位唔多,但就可以近距離觀賞師傳的手藝。同日本的拉麵店一樣,單單只做拉麵,所以menu只有一張拉麵紙。客人只須簡單點選湯底、麵條同麵質。我點左最typical的德川將軍拉麵,一試武士的龍與鳳。上檯相頭不錯,基本的配料如紫菜、木耳絲樣樣齊。溏心蛋做到真溏心,微甜的蛋醬湲湲流出,好睇又好食。麵條火候剛好,有一定咬口。湯底夠味但又無味精的感覺,唔涸喉。麵條同湯底的質感配合得唔錯,有掛湯效果。整體而言,拉麵質素不俗,唔遜色於出名的兩間連鎖店。想食好拉麵又想轉換一下感覺的話,不彷一試。

我點左最typical的德川將軍拉麵,一試武士的龍與鳳。

2017-05-26
$80 (Lunch)