2021-07-20 634 views
泰國菜喺香港都好常見,普通嘅泰國菜都食得唔少,但今次呢間泰國菜個名叫做SAYAM Thai/Bar,第一次見泰國菜可以同Bar扯上關係,好似好特別咁,今次就嚟食下啦。平時除咗食茶餐廳同埋快餐店之外,好多時去餐廳食飯都要比+1服務費,估唔到呢間竟然唔使,聽老闆講原來係因為美國嗰邊啲餐廳通常都唔收服務費,老闆想keep返呢個文化,所以就唔收。本身計開婆仔數嘅我,聽到呢樣野就即刻好開心,覺得自己慳咗幾十蚊。Tom Kha Gai $84今日打風,所以天氣轉涼,想飲番啲暖野,就一人叫咗一碗湯。呢碗椰汁雞湯飲落有少少冬陰功嘅酸味,啲雞肉粒好重雞味,又有啲椰汁香,飲落唔會好膩,幾好飲。Tom Yum Kung $84呢碗冬陰功湯亦都出色,有好大隻虎蝦係入面。飲完湯之後,成個人暖返少少。Yum Sumo $128柚子沙律入面有好多柚子,食落好清新,配埋炸洋蔥好香。呢個沙律仲有好多隻大大隻嘅帶子,足料。Tiger Prawn Peppercorn $288呢個嘅中文係燒虎蝦配黑胡椒汁,食落有啲中式豉椒嘅感覺,都幾特別。仲有好多米粉卷成一嚿嚿咁喺旁邊,係一個幾少機會試到嘅菜式。虎蝦有三大隻。Bangko

Tom Kha Gai $84

Tom Yum Kung $84

Yum Sumo $128

Tiger Prawn Peppercorn $288

Bangkok Spaghetti $128
呢個係秘製泰式海鮮意粉,好似西式同泰式嘅fusion咁,都幾特別。海鮮都幾多,有蝦、好多魷魚同埋蜆,豪不吝嗇。

Kao Pad Poo $128
呢個蟹肉炒飯食落啖啖蟹肉絲,旁邊仲有個汁可以自己加落去,食落幾有鑊氣。

Virgin Pattaya Night $78
Guava juice, lime, cucumber, lemongrass, thai mint
呢杯mocktail賣相一流,飲落亦都非常清新。少少酸酸地好開胃,同時就算一路食嘢一路飲都會覺得幾夾。

Virgin Taste of Maya $78
Orange, pineapple, butterfly pea flower, sprite
呢杯係朋友飲嘅,我成日覺得逢係有蝶豆花嘅飲品,顏色都會好靚,呢杯都唔例外。朋友話呢杯好好飲。
2021-07-20
Type of Meal