2017-10-31 63 views
約左朋友去呢間輝哥私房菜,叫得私房菜,無論喺菜式同品質上都會有啲要求,今次不負所望,成功令我對火鍋店有新嘅認知。好多時出去打邊爐,落完單,啲配料都含含聲咁上架啦,務求放滿成張枱,大家一窩蜂落哂啲野去滾啊滾,而且好快會有飽肚感,掛住食亦都唔得閒傾計。呢間火鍋店好為客人健康著想,慢慢上菜慢慢食,亦都想你同同行嘅人可以傾多啲計,唔好掛住食,佢地採用【法國料理】嘅上菜方式,每次只會上一兩款配料,而下一次會想隔十至十五分鐘,8點半落單,每隔一陣,店員又會同你講,有啲咩配料沽清,一邊食野一邊灰心同想走人嘅感覺都係第一次遇到。部分食材沽清/唔新鮮,直到9點3先至知道哂有邊幾款冇,唔知係咩玩法,未試過食火鍋食唔飽有6款配料因為兩種原因而冇出現過:一係就話沽清(我寧願佢吹水話自己咁好生意,全部沽清好過),一係就話【唔新鮮唔俾你】,聞所未聞嘅講法,我以為我叫左啲咩深海龍蝦、加拿大蜆(?)如果有咁多配料唔新鮮,真係唔應該營業。呀Q啲咁諗,真係多謝佢咁為我著想,驚我食左啲唔新鮮嘅野落肚,好貼心。沽清:鮮蝦雲吞、鳳城水餃、冬瓜片唔新鮮啊出俾我嘅有:潮州白魚蛋、手打鮮蝦丸、瑤柱貝飽滑有一刻我以為自己食緊任食火鍋,

沽清:鮮蝦雲吞、鳳城水餃、冬瓜片
唔新鮮啊出俾我嘅有:潮州白魚蛋、手打鮮蝦丸、瑤柱貝飽滑

有一刻我以為自己食緊任食火鍋,呢啲唔係任食火鍋先遇到嘅對待嗎?
呢個時候,我悟出一個道理:原來錢真係唔係萬能,家下有錢都可以冇配料,親。

大家想食之前,考慮清楚啊,以免到時乜都冇,我就真係未試過打邊爐,要望住個湯底等運到嘅。
不過如果你覺得人一世物一世,乜都要試下,咁咪當個新奇有趣嘅經驗,事後又有多個話題同朋友分享。

胡椒豬肚花甲湯底:胡椒味有,但太淡,飲左半碗仔心諗,無誠意

流心咸蛋豬肉丸:睇左飲食男女條片以為好流心,仲小心小心咁食,痴線,咸蛋手指尾甲咁大粒,死實實,何來流心。
手打芝士墨魚丸:彈牙,至少有樣野好食。(不過得好少芝士)

珊瑚蚌:好似被水洗左七七四十九夜,勁淡。
炸響鈴:講就講到好正,咪又係呢啲,一般呢個價錢嘅火鍋店都係即炸啦。
炸魚皮:普通料。
唐生菜、皇帝菜:好貼心,可能驚客人唔夠飽,我覺得兩籃菜真係份量幾多,而且真係新鮮啊。
白柏葉:本來就話沽清,打左個白鴿轉番黎,又話有番,開心死啦,食火鍋食到好似坐過山車咁嘅心情。

出前一丁:哇大佬,幾驚佢同我講話,個一丁唔新鮮。好在夠新鮮咋,食番兩個麵頂肚。
醬油、茶錢:廿蚊位,menu冇寫的。(落左大半碟紅青椒,完全唔辣)

人均三百以上,食啲咁嘅質素,其實尖沙咀好多選擇,環境又好啲,招呼又好啲。除左靠名氣,獎狀,仲可以點樣生存?生意興隆啊親。

$350 (Dinner)