2018-04-09 320 views
小弟中意食一人火鍋,又係尖沙咀附近返學,每個禮拜日都會試下呢區既一人火鍋,都叫有資格批評下一人火鍋。鼎皇呢間真係差中之差。因為新開張,店鋪無咩人都可以理解,見到呢度有兩個正評兩個負評,就決定試下新野啦。(之前食過同區的'熱點'同埋'8鍋臭臭鍋')食評話新開張有免費飲品,諗住有得飲啦,但原來午市先有。都理解既,午市少啲人會食火鍋,用免費飲品做招徠。但其實夜晚去食(1900-2030),期間都係得四五檯客,以果個位置黎講算少人。無野飲有少少失望,不過都ok既,始終佢唔係老馮free比你。不過無配飯真係有啲嬲。佢門口個牌寫住118蚊,下面寫住滷肉飯/鹹魚醬飯,正常都以為係包埋啦,又無寫價錢,上面又大大隻字寫住套餐。但原來係玩緊文字遊戲,dinner原來唔係套餐,少左個set字。咁好心你就寫埋晚餐加飯既價錢啦! 特登用貼紙遮住果個位,係咩居心大家都估到啦。(之後check翻就算係set lunch都要再加12蚊先有滷肉飯)唔包飯都算啦,但係呢間野價格其實唔平。比較隔黎街既8鍋臭臭鍋,大家既價錢都係130(加左一),你新開張要吸引客人,如果唔靠價錢就係靠分量同食物質素架啦。可惜兩樣都輸曬。首先係

首先係分量。人地所有餐都包一碗飯/粉絲,你晚市就要加錢先有。至於火鍋選擇同埋鍋物,起碼一半係同8鍋臭臭鍋一樣。我唔知係邊間抄邊間,但至少同樣價錢我有多碗飯囉。就咁食鍋物,真係完全唔飽,而且無得用汁撈飯囉。

然後係食物質素。食材大家都一樣,好難有分別,但係湯底就有好大分別。呢間個鍋底完全唔夠味,如果無左舊臭豆腐,個湯底同普通火鍋上湯無分別。我朋友叫番茄湯底,個分別就係多我三舊番茄(我兩舊,佢五舊),少我幾舊臭豆腐。個人認為,番茄鍋過於清淡。仲有樣野好搞笑,話明係火鍋,但係啲豚肉未開火煮之前已經係熟左。咁唔怪得之呢間野無牛肉啦,因為牛肉會越煮越硬。

個老闆仲要話自己新開張,我就唔信佢無打聽敵人既情況啦。就咁睇,真係無一樣野係好過佢地,甚至有啲員工既廣東話都未講好。如果搵唔到自己既優勢,個人認為真係好難生存。

雖然係咁,員工整體黎講都算有禮貌,可以加分。如果大家想食清淡啲既火鍋,又唔介意價錢同埋冇飯,都可以揀呢間,因為隔黎街果間可能要等位。

今次為左呢間野第一次寫食評,希望佢以後有改善,比多一個選擇我。如果我係打手死全家。