2012-08-30
因為男友知我鍾意食日本野, 於是帶我去試新野~ 經常於灣仔出沒, 竟然唔知呢度有間日本拉麵店!可以係拉麵市場競爭激烈下, 都有咁多客幫襯, 想必一定有優秀之處吧~店內裝潢, 令我諗起遊日時, 幫襯過既小小拉麵店~只有6人座位~ 當我坐下, 再望出窗外, 原來仲有"室外"位~ 可幸, 怕熱既我唔需要坐外面~ 真係要多謝男友既悉心安排~ 話說回來~ 點餐紙跟豚王沒有太大分別, 都係可以選擇麵既軟硬度, 湯底既濃度, 追加物.....枱上亦都放左多款調味品...... 喜歡"混醬"既我, 又點會放過呢...... 考慮左一陣, 我點了叉燒醬油拉麵而男友點了御品地獄拉麵再多一客蒜香墨魚咀男友本想食廚師推介之一 ----- 黑武王沾麵(每日限定20杯) 當然, 叫得係限定就梗係一早售罄~~眼見店員忙於做外賣, 亦要照顧店內顧客~我只好耐心等候~ 等左大約20分鐘, 墨魚咀到了, 份量算少, 但味道好香~再過10分鐘, 我碗麵到了~ 似乎湯真係太少啦~~ 未"混醬"前, 先呷一口湯先~我已經剔了正常湯底, 但都感覺到好稠, 好黏口..... 大概係骨膠原既關係吧!!男友仲點了"較濃"湯底, 真係唔
經常於灣仔出沒, 竟然唔知呢度有間日本拉麵店!
店內裝潢, 令我諗起遊日時, 幫襯過既小小拉麵店~
可幸, 怕熱既我唔需要坐外面~ 真係要多謝男友既悉心安排~
話說回來~ 點餐紙跟豚王沒有太大分別, 都係可以選擇麵既軟硬度, 湯底既濃度, 追加物..... 枱上亦都放左多款調味品...... 喜歡"混醬"既我, 又點會放過呢...... 考慮左一陣, 我點了叉燒醬油拉麵
而男友點了御品地獄拉麵
再多一客蒜香墨魚咀
當然, 叫得係限定就梗係一早售罄~~
眼見店員忙於做外賣, 亦要照顧店內顧客~
我只好耐心等候~ 等左大約20分鐘, 墨魚咀到了, 份量算少, 但味道好香~ 再過10分鐘, 我碗麵到了~
似乎湯真係太少啦~~ 未"混醬"前, 先呷一口湯先~
男友仲點了"較濃"湯底, 真係唔知點好啦~
又再10分鐘過後, 男友既"御品地獄拉麵"終於到啦~
打算試下豚角, 都唔見有既??
查問店員, 佢話"呢碗係叉燒地獄拉麵~"
下, 我地明明order左御品地獄拉麵, 點解會唔同左架???
之後, 店員問廚師, 先知原來無晒豚角~
十分離譜~~ 居然等左咁耐, 無左其中一味餸都唔即時通知~~
仲要, 亳無意欲幫我地更換及改價錢囉!!!
看著男友同我碗麵, 原本可以試下其他餸,
而家只是湯底不同, 但配料係一樣~ 坦白講, 呢個時候, 一切都大打折扣了~~
店員連道歉既說話亦欠奉~~