2018-09-22
唔止丼飯@尖沙咀通常賣丼飯嘅地方都係得丼飯,咁都好正常嘅。不過呢度有埋串揚同關東煮,而且都整得好食,多啲嘢揀又幾好 因為鍾意食海膽就揀咗日本牡丹蝦海膽丼,有日本赤海膽同韓國馬糞海膽兩種唔同嘅海膽!韓國馬糞海膽係會薄身少少,不過紋理清晰,都好鮮甜。至於日本赤海膽嘅味道就更加濃郁啦 呢個丼仲有隻日本牡丹蝦、三文魚籽同蔥花吞拿魚蓉,全部都好新鮮。吞拿魚蓉好幼滑,加埋會爆嘅三文魚籽,口感豐富!蜜餞角切海鮮丼除咗有啲雜錦嘅角切魚生粒粒,仲有牡丹蝦、蔥花吞拿魚蓉、三文魚籽同蟹籽。通透嘅方形粒粒係柚子蜜整成,酸酸甜甜咁,令到個丼飯更惹味~用新鮮菜葉去間隔唔同魚生呢個做法都幾特別同體貼,想分開食唔同刺身又得,撈埋又得仲有就係兩個丼都係加咗赤酢,比起一般壽司飯好食得多~送嘅麵豉湯都用料十足串揚個樣係有啲似串燒,不過就係炸咗嘅,個迷你盤都好 cutie~ 正宗串揚係一串一件,我哋一串係山芋、一串係蓮藕。兩樣都炸得好有水準,香脆之餘唔油 關東煮就係蒟蒻同雞胸軟骨丸,整得似模似樣喎 雞胸軟骨丸入面有啲白色軟骨粒粒,彈牙有咬口,幾過癮~
送嘅麵豉湯都用料十足