2019-11-28
今晚約左個best friend去中環蘭桂芳附近搵好野食,行過和安里,比門口個招牌吸引左6:00-9:00生蠔、小食同生啤🍺有7折喎(星期四仲抵,5折)我地平日都喜愛食蠔,一於入去試下。位於中環和安里嘅’Glow’ 就係地鐵站附近,相當就腳。餐廳一邊係飲酒bar枱,隔離係即開生蠔地區,中間有幾張大大小小餐桌,地方唔算好大,但係感覺好舒服。🥢生蠔侍應好專業咁介紹左今晚6款生蠔:American PearlPacific GemN.Z RockLambertKrystaleGillardeau頭三款比較creamy,海水味唔重,易入口,後三款相對海水味較濃,但蠔肉較爽身我地選擇頭3款😋由淡味開始American Pearl最大隻飽滿,好creamy,味道較淡Pacific Gem 蠔味較濃🤤🤤最後 Gillardeau海水味較重,帶有小小金屬味雖然備有3款source,但個人應為只要滴兩、三滴檸檬汁已經可以調出蠔本身嘅鮮味。🥢Roasted Australia Lamp Rump好貼心,上碟已切好細細件,烤得好香,7成熟都唔會鞋口,羊羶味唔會太重。🥢Grill US Black Angus
🥢生蠔
Lambert
Krystale
Gillardeau
Pacific Gem 蠔味較濃🤤🤤
最後 Gillardeau海水味較重,帶有小小金屬味
🥢Roasted Australia Lamp Rump
🥢Grill US Black Angus Rib-Eye
Medium Well,外面微烤,切開入邊呈現粉嫩,入口好腍滑,牛味好濃,沾左小小海鹽已經好好味,食到中間有小小肥嘅位置,牛味更加突出。