2022-12-14 1160 views
之前成日嚟荃灣,睇住佢開張,但一次都無食過。反而而家少左嚟荃灣,見佢依然喺度,而且讚評唔少,所以決定試一試。蔥山拉麵 $83 蔥花真係好多,每一啖都有蔥香,而且久久不散,到瞓教口腔裡都仍然有蔥味😂🤣湯底比較清淡,唔會好鹹,但又無乜豬骨或魚介味🤔;質地比較薄身,係一款比傳統健康嘅拉麵,對腎臟唔會有太大負擔。我揀左硬直麵,麵條比較幼身,類似出前一丁拉麵嘅粗幼度。火炙豚肉有兩大片,肥瘦一齊食好有豬香。每碗都跟一粒好大隻嘅溏心蛋,蛋黃凝固同流心比較大概係3:7,流心嘅視覺效果好正🙊,加上好有蛋香,蛋白質地滑溜,係一隻令人想再Encore嘅蛋!😏櫻花拉麵 $88硬曲麵比直麵粗少少,更有咬口,個人比較中意呢款麵多D。湯底本身蝦味唔算濃,所以好靠櫻花蝦提升蝦香;整體比蔥山個湯底濃味少少、鹹少少,但又唔會鹹到令人口渴,亦唔油膩。炸牛肉薯餅 $28/兩件雖然係入貨產品,但志在滿足自己對炸物嘅慾望。蜜糖芝麻雞翼 $36/三隻雞翼偏細隻,不過皮脆肉滑;蜜糖點到即止,所以唔會太甜,不過我自己比較中意食傳統鹹味手羽多D。整體食物唔差,拉麵大大碗、好足料,難怪星期六晚7點都Keep住有人嚟食。

蔥山拉麵 $83
蔥山拉麵

我揀左硬直麵,麵條比較幼身,類似出前一丁拉麵嘅粗幼度。

火炙豚肉有兩大片,肥瘦一齊食好有豬香。

櫻花拉麵 $88
櫻花拉麵

硬曲麵比直麵粗少少,更有咬口,個人比較中意呢款麵多D。

炸牛肉薯餅 $28/兩件
雖然係入貨產品,但志在滿足自己對炸物嘅慾望。

蜜糖芝麻雞翼 $36/三隻

2022-12-10
$118 (Dinner)
櫻花拉麵