2022-01-14
🤪唔洗$100有沾麵有餃子。太古CP值極高沾麵店🤗🍴大勝軒丸一📍太古太古城太豐路3號金星閣G1018號舖🥶寒風凜冽,最啱食返碗熱辣辣的麵🍜我一向比較喜歡非連鎖嘅餐廳,感覺會比較有特色同埋誠意。所以今日我就揀咗呢間位置比較近民居,而不在太古城中心的沾麵小店😀上網見到評論話入座安排有點亂,所以我也做好心理準備🥺 幸好我中午12:30到達時還有得入座,之後我見就算有位,店員都唔俾入了🤭好似話係外賣單太多,做唔切😲大勝軒沾麵 (當店人氣)🔅麵量: 普通- 200g (200g及250g同價)🔅青葱: 正常🔅麵溫度: 暖麵餅偏硬,微暖。沾麵湯醬油味非常濃郁,由於質地濃稠,令每一麵條都能完全地蘸上沾麵湯👍🏻豚角煮🐽燘得好腍,入口融化,仲有好多青葱同筍。❗️食沾麵當然唔少得紫菜,$10有三塊,脆身,夾沾麵非常解膩😋煎餃子 (🥟🥟🥟)餃子的豬肉餡同椰菜有香味,但有兩隻餃子皮都煎燶左,有d苦,失望🥺食完之後,店員好有禮貌咁問需唔需要加木魚湯🍲,等我可以飲埋個湯,品嚐每一滴湯汁精華👅 可惜實在太飽了,所以都係下次先飲湯啦😅🐷🐷整體評價: 雖然個煎燶餃子令用餐體驗扣分🥺,但沾麵有水準,價錢合理💰,整體CP值仍
🤪唔洗$100有沾麵有餃子。太古CP值極高沾麵店🤗
🍴大勝軒丸一
📍太古太古城太豐路3號金星閣G1018號舖
🥶寒風凜冽,最啱食返碗熱辣辣的麵🍜
大勝軒沾麵 (當店人氣)
🔅麵量: 普通- 200g (200g及250g同價)
🔅青葱: 正常
🔅麵溫度: 暖
豚角煮🐽燘得好腍,入口融化,仲有好多青葱同筍。
煎餃子 (🥟🥟🥟)
🐷🐷整體評價:
雖然個煎燶餃子令用餐體驗扣分🥺,但沾麵有水準,價錢合理💰,整體CP值仍極高👍🏻😆