2024-05-02
上水馬會道遠望見到一間新開嘅舖頭,大大個「豬屋」招牌吸引我眼球,近睇原來係新開左一間以和風風格裝修嘅日本料理,以為餐廳只係食豬嘅我實在太年輕啦,睇返餐牌先知道竟然包羅萬有,有牛有雞有海鮮,咩都有,而且行親民路線,經濟實惠,咁我梗係唔執輸要try 一 try 啦~我同羊羊一共叫左2個便當,分別係鹿屋便當同秋田便當,外加一分汁燒金茹牛肉卷。鹿屋便當💰$92😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️便當內有豬軟骨、炸雞扒、縲肉,三文魚2件、帶子2件、甜蝦1隻、咖喱飯見到都流口水,一份便當,多款美食,完全滿足到我咩都想食嘅想法呀~海鮮刺身正正常常,但係炸雞扒一般般,粉有啲多,如果轉成煎雞可能更好,不過值得一讚係個豬軟骨,不但非常入味,而且好腍,簡直係整個便當嘅亮點。秋田便當💰$94😋⭐️⭐️⭐️⭐️便當內有豬頸肉、鯖魚一條、縲肉,三文魚2件、帶子2件、甜蝦1隻、咖喱飯比較鹿屋便當,秋田便當就中規中矩,叫得「豬屋」,逢係關於豬嘅食材,都烹調得唔錯,豬頸肉都幾好食,本身唔會咸,同咖喱飯配搭上黎都幾,而鯖魚方面,都煎得幾香口,呢個便當都幾好。汁燒金茹牛肉卷(4件)💰$48😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好鐘意食吉野家金茹牛肉卷嘅我,見到有金茹牛肉卷,忍唔住
鹿屋便當
💰$92
😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
秋田便當
💰$94
😋⭐️⭐️⭐️⭐️
汁燒金茹牛肉卷(4件)
💰$48
😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好鐘意食吉野家金茹牛肉卷嘅我,見到有金茹牛肉卷,忍唔住又走去試下,試完之後又真係唔錯幾好食,個味同吉野家差唔多,雖然話得4件,但係食落分量感覺幾多~🙆🏻♀️