2022-09-18
最近鍾情於食西班牙菜,這次來到蘭桂坊附近的Quiero Mas。食西班牙菜最重要就係試試各種Tapas,可惜Quiero Mas menu中tapas的選擇唔算特別多(有啲西班牙餐廳啲tapas真係多到眼花繚亂㗎),所以最後選擇了Tasting Menu.頭盤少不了有iberico ham另外帶子刺身配牛油果mousse有幾分清新嘅感覺,幾唔錯😬😬Bikini作為西班牙菜中的經典tapas,Quiero Mas做得都幾出色:香脆嘅三文治夾著鹹香的芝士,仲有啲邪惡拉絲🤣食完有想encore嘅念頭😈Suckling Pig係佢哋嘅signature,對得住呢個名銜。乳豬皮燒得十分香脆,入口就係清脆嘅「咯咯」聲,豬肉唔會過肥,有油脂香之餘又食到軟嫩嘅肉質😋相比之下,下一道西班牙蒜蝦略顯失色。佢並非好似傳統嘅西班牙菜方式咁用個碗仔裝住,上碟時蒜頭已經鋪好喺蝦嘅表面,其實食蒜蝦無非係為咗嗰兜吸晒蒜同蝦味嘅油去點麵包,可惜呢度冇咗🤥到Main,其實都係得三成左右飽。第一道Main係red snapper紅鯛魚,魚肉冇過老,保持到嫩滑,印象中配番茄好似唔係好夾 lol🤭第二道Main係 Seafoo
頭盤少不了有iberico ham
到Main,其實都係得三成左右飽。
第二道Main係 Seafood Paella,呢個都冇特別驚艷。反而嫌煮燉飯嘅湯底唔夠濃,冇乜海鮮味🤭
最後甜品有Basque Cheese Cake,偏流心嘅質地,我麻麻地,我鍾意實心啲嘅質地😂
不過呢度環境係唔錯嘅,去過好多西班牙餐廳都係坐得好迫,但呢度好闊落,大玻璃望半山景都好開揚,夜晚dating嘅話氣氛幾好,同埋佢哋server啲態度都好好嘅。
整體而言,菜式嘅表現又未去到好正宗傳統西班牙菜嘅味道,portion偏少,定價略顯進取,我覺得似係一間食環境多過食食物嘅餐廳🤣