2019-02-25
係銅鑼灣放工,又無約人,於是就上Openrice望下有咩餐廳好食,見到依間店咁多好評就黎試下。鋪頭位置都好方便,係地鐵F出口直行5分鐘左右就到。鋪頭比我既第一印象係幾溫馨,除左因爲門口有好幾個OL放工一齊打邊爐,仲因爲入面細細地,但擺設同佈置就充滿民族風。店員亦都好熱情,同食客有傾有講。一坐低店員就好nice咁問我食唔食得辣,其實我去譚仔只係食得十小,所以就照實同佢講唔係好食得,於是佢推介我食清湯牛肉粉,話如果想食辣可以加枱上既辣椒粉。野飲方面,我好好奇苦丁茶係咩黎既,店員就話係可以清熱解毒既綠茶,好受歡迎,於是我又叫左杯。食物好快就到,牛肉好腍好易入口,D粉亦好特別,幾爽口。椰菜醃過酸酸地,中和到湯底既少少油膩感。雖然係清湯,但都唔會食到口淡淡,香料充足,相當開胃。苦丁茶亦好清熱,苦中帶點甘,同味濃既牛肉粉配搭得相當好。