1K
2017-03-24 714 views
講到甜品,幾時都話自己有個甜品胃,晚飯食到幾飽都好,硬係想食埋甜品先夠完整週四晚食完飯,當然係搵下附近有咩甜品食,喺深水埗、太子好幾間出名嘅都試過,我地就覺得普普通通。今次揀左呢間想試好耐嘅甜入心,喺網上見過太多佢地嘅「茶煲雪冰」(人地叫韓式飄雪冰…我自己咁叫),想試好耐!甜入心已經有三間分店,相信水準都應該有番咁上下。平日晚上客人都唔少,我地都喺附近兜左幾個字,再行番過黎先有位。店內裝潢簡單,客人較多,都會坐得有少少逼狹。近門口位有個自助區:提供英式果茶、朱古力噴泉,都係小心思。餐牌設計可愛,圖文並茂,暫停供應嘅甜品居然mark住「外遊中」、「旅行中」,見到不期然會心微笑。店仔細細,但甜品款式都相當多,有椰皇系列、窩夫、心太軟、吐司、布丁、水果冰、西米露、排毒水、中式糖水、飄雪冰、飲品,定價合理。焦糖布甸椰皇子 $36 (凍/暖)椰皇子有幾個款式,有鮮果、芒果、咖啡布甸等味道,我地當然係揀招牌嘅焦糖布丁口味。呢款椰皇子可選凍、暖(唔係熱),我地揀左暖。賣相可愛,原隻椰青上,內有凝結嘅椰汁、焦糖布甸、椰漿,看似好簡單,味道卻一啲都唔簡單。焦糖布蛋味香濃又夠滑溜,椰汁凝固成啫喱狀,帶清新
講到甜品,幾時都話自己有個甜品,晚飯食到幾飽都好,硬係想食埋甜品先夠完整

甜入心已經有三間分店,相信水準都應該有番咁上下。

店內裝潢簡單,客人較多,都會坐得有少少逼狹。
近門口位有個自助區:提供英式果茶、朱古力噴泉,都係小心思。

焦糖布甸椰皇子 $36 (凍/暖)
焦糖布甸椰皇子
焦糖布蛋味香濃又夠滑溜,椰汁凝固成啫喱狀,帶清新淡香,互相唔搶風頭,整體配合得宜,清甜不膩,好食

我地都忍唔住外賣左個俾朋友食,留意呀,如果外賣原隻椰皇子就可以要暖;但如果揀膠杯裝就只可以係凍呀。
焦糖布甸椰皇子
自家黑松露雪糕椰皇子 $45 (凍)

雪糕有四款口味 (黑松露/焦糖布甸/香蕉/椰子) 可以揀,店員特別推介黑松露雪糕,好多熟客都會點呢款

雖然我地唔係特別喜好黑松露嘅味道,但因為平時比較少食到,唔試唔得啦。

做法同椰皇子相約,只係用雪糕取代焦糖布甸。
自家黑松露雪糕椰皇子
雪糕好大球,黑松露味道好強烈,食一啖已經久久不散,如果鐘意松露味不能錯過

但椰子味會稍稍被黑松露味道蓋過,如果想主力食椰子嘅清新,建議揀其他味道嘅雪糕。
蜜瓜飄雪冰 $55

呢款飄雪冰有五款味道,分別有蜜瓜、芒果、oreo、巨峰提子、伯爵茶

用茶煲仔盛載蜜瓜冰,雖然作用不大,但造型吸睛。

蜜瓜冰味道清淡,不過冰打得夠滑,唔會感覺粗糙。蜜瓜粒新鮮帶甜,加上藏於冰內嘅蜜瓜粉,都唔會愈食愈淡。

面頭嘅蒟蒻有助增添口感,不錯吃
蜜瓜飄雪冰
除左傳統糖水,甜入心都創作不少有新意嘅甜品,試左三款都幾好食。

值得一提係,全晚只有兩位店員,雖然忙到踢哂腳,但保持熱情有禮,係我去過最好招呼嘅糖水鋪!

甜品質素唔錯,加上店員服務好,難怪熟客咁多,我地都要加入一份子,儲下印花仔嚕!

餐牌:
2017-03-23
$50 (Last Night Supper)