2024-09-21 0 views
週末難得得閒,就帶阿爸阿媽去美孚饒宗頤文化館嗰邊食晚餐,朋友話呢度有間高質素嘅餐廳,就想帶阿爸阿媽嚟試一試。呢度嘅食物非常多選擇,有法國菜,西班牙菜,美國菜都有,種類繁多,一時之間真係難以抉擇。最後我哋叫咗烤焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸,紅菜頭蓉,羅勒莎莎,慢煮美國牛小排配蕃茄汁意大利麵,韃靼牛肉配和牛牛骨髓,多士同埋烤阿根庭紅蝦牛油果沙律配熱情果油醋汁,四款食物一齊食。 紅蝦牛油果沙律當作開胃菜都幾唔錯。牛油果嘅果香味同熱情果油醋汁提升咗紅蝦嘅味道,紅蝦食起嚟軟滑細嫩,完美打開我哋嘅食慾。 羊扒嘅賣相非常精緻,擺盤太靚喇,都唔捨得食。唔止賣相好睇,肉質特別細嫩,肥瘦均勻,食落非常好食。 意大利麵嘅份量都唔少,蕃茄汁濃郁嘅酸甜味同意大利麵完美結合,麵條好滑順。重點係意大利麵上面嗰個美國牛小排,肉質柔軟甘甜,有啲外焦內嫩嘅口感,正。 韃靼牛肉口感滑嫩濕潤,整體風味清爽微酸。和牛牛骨髓一口咬落去非常綿軟,而且冇任何異味,同多士一齊食係真係好好味。