2018-03-03
這𥚃嘅裝修十分雅致,同利苑嘅安南有幾份相似。這兒的前菜$48至$68,蔬菜$68,肉類$118-$298、海鮮$98-$268、湯粉$68-$78、甜品$38-$68。相對地呢度嘅餐點價錢比較親民。今日就簡簡單單食個越式晚餐吧。安南牛肉湯河粉$68這個河粉上面鋪滿牛肉,牛肉份量唔少。牛肉上枱時仍是粉紅色,半生熟嘅狀態。牛肉入口十分嫩滑,滿有肉味,而且肥瘦得宜,冇乜筋,亦冇乜肥膏,相當唔錯。而河粉亦都十分滑溜,份量唔少。湯底方面就有少少牛肉湯味,但味道唔濃郁,比較淡口。牛肉比湯粉好。安南招牌火車頭$78火車頭除咗有生牛肉之外,仲有牛筋、牛丸同埋牛腩,材料十分豐富。這火車頭與牛肉湯河粉係差$10,一次可以試晒咁多種材料,呢碗比較抵食。這火車頭的生牛肉同樣十分軟稔;牛筋炆得幾稔;而牛腩肉味幾濃,肉質唔韌;牛丸亦幾彈牙。整體感覺唔錯,真係啱晒為食又多心嘅我。蒜蓉炒通菜$68這蒜蓉炒通菜份量唔少,而且炒得濕潤唔油膩。通菜是幼身的水通菜,一點也不老身,十分嫩口,加上蒜香,都幾惹味,炒得ok.越式蔗蝦$58蔗蝦有兩大條。甜蔗上有厚度十足的蝦膠,賣相滿分。可是送到來的時候,只是微溫,看的與食的體驗有落
安南牛肉湯河粉$68
安南招牌火車頭$78
蒜蓉炒通菜$68
越式蔗蝦$58
蔗蝦有兩大條。甜蔗上有厚度十足的蝦膠,賣相滿分。可是送到來的時候,只是微溫,看的與食的體驗有落差。雖然蔗蝦有蝦味,口感彈牙,但溫度唔夠熱,味道稍為遜色,若是他們即叫即炸,應該會美味很多。
若果心思思想吃越南菜又唔想走出元朗,這兒的確是唔錯的選擇。