2018-03-13
銅鑼灣登龍街對我黎講係我嘅"Go-To"地方,銅鑼灣雖然大,但係同啲朋友去黎去去都係個幾到,今次就試下上海生煎皇啦!每一次見到都好想食,但係啲朋友總係喜歡食其他日本野。。。一行入去登龍街已經見到大大個"上海生煎皇"招牌啦,星期四七點幾,門口都係有條小人龍,大約等左十分鐘剩左右就有位啦。店面唔算大,有十唥張枱到,服務員有大約6-7個到,都做到唔停手架!我地兩個女仔唔係太肚餓(要留肚食甜品:P),所以無嗌飯同麵個啲;上海生煎包兩個($18),灌湯小籠包四個($34),糖醋排骨($38),上海菜肉雲吞六個($35)同埋一杯凍豆漿($12)。黎上海生煎皇點小得上海生煎包呢!!一黎到已經聞到好香,咬開一小口就感覺到入面啲汁流出黎啦,本身諗住趁熱飲埋生煎包入面啲汁嘅,但係真係會辣到個口架,所以大家要小心呀!我最後都係放棄,倒啲汁係匙羹到再飲就算啦。啲汁好似精華咁,好有鮮味,食一粒其實真係唔夠喉,但係佢哋上菜好快,食完生煎包話咁快已經黎哂啲野啦。灌湯小籠包亦都出色,一咬開啲汁即刻流出黎,連埋佢地一早係枱面準備好嘅醋,可以平衡番個味。佢哋亦都好細心,係枱角有指示教大家點食架! 糖醋排骨以為會係好小肉,
糖醋排骨以為會係好小肉,原來除左骨之外仲有小小軟骨,好諗,個醬亦都唔會特別酸,惹味!!
上海菜肉雲吞被起其他就相比地遜色左小小啦,因為係清湯底,所以無之前食個啲咁濃味,不過啲餡都好有味,每粒都好足料,唔係細細粒又多皮小餡架!