2017-10-15 8574 views
姐姐請食 DINNER,仲預先 BOOK 左 OUTBACK!聽就聽得多啦,嗯,我都係第一次食......去之前上 OPENRICE 睇下有咩推介,好多人都話專登去食那裡的黑糖包,真係咁好食?!本來諗好一客西冷拼豬肋骨排,再加個小食,連埋個 FREE 的黑糖包,兩個人應該夠皮!終於到左 "法定日期",我倆都特登留定肚等食!星期六晚唔算太爆滿,可能因為落雨關係吧!8:30PM 左右去到坐低,侍應即端上一條黑糖包!熱辣辣的,切開點少少牛油,入口即被醇香的黑糖味充滿!呢個包就算唔點任何配料,齋食都好超班,真係高水準!難怪咁多人激讚!睇餐牌時,姐姐提議不如一人一個扒啦,唔好咁寒暄! 她的提議令我心心眼,於是我揀了肉眼,她揀了西冷。原來呢度 D 餐有點配的:例如我個肉眼扒餐,前菜可揀湯或沙律 (梗係揀湯啦,一間有水準的餐廳,餐湯一定唔會罐頭,分分鐘係自己熬製 / 煲。咁岩呢度嘅湯係白菌磨菇湯,好彩揀左湯,因為真係好好飲!好 rich 之餘仲有茸的感覺,份量岩岩好。);另外仲可揀一個小食!於是我揀左餐湯同埋煙肉芝士薯片!(我以為係類似 DORITOS 薯片,配以煙肉芝士醬,俾你點來食。原來唔係嘅!

睇餐牌時,姐姐提議不如一人一個扒啦,唔好咁寒暄!
;另外仲可揀一個小食!於是我揀左餐湯同埋煙肉芝士薯片!(我以為係類似 DORITOS 薯片,配以煙肉芝士醬,俾你點來食。原來唔係嘅!似焗薯多D) 呢個七成熟的肉眼扒好好食,牛肉鮮甜肥美,油花和肉均稱,唔韌冇渣。伴碟有炸南瓜絲,煎洋蔥,超 SMALL SIZE 蕃茄仔仔數粒,蘆筍X2。

至於姐姐,則揀左西冷扒,五成熟!嘩,個醬汁真係不得了,似蛋黃醬+黃色芥辣醬的卡邦尼汁,同個扒好夾!
 仲有燒磨菇和蝦做伴碟,又係鮮甜惹味到不得了,真係估佢唔到喎!唔止咁樣,姐姐個餐可以揀 2 樣小食!我地揀左炸籃子薯條,同埋甘藍黑醋沙律!

第一次黎 OUTBACK,無論食物,味道,份量,水準,招呼,環境都非常唔錯!如果一定要挑剔的話,就係套餐有埋餐飲就更好!
黑糖麵包
白菌磨菇湯