2023-05-16
📍泰‧雅大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖行開奧運,聽人講奧海城有個好大嘅foodcourt就去食下。Foodcourt有好多唔同菜式選擇,有日、韓、上海等,我哋就揀咗呢間泰國菜。聽其他食客講個場平時好多人,好彩我哋去嗰日輕鬆搵位~1️⃣燒豬頸肉泰國船麵 $48|呢個最推薦!個河粉比起一般河粉粗好多,似陳村粉。幾煙靭,唔會一夾就斷,都有啲咬口。雖然望落去好似份量唔係好多,但其實都好夠飽。豬頸肉真係好正好爽口,而且食落去唔會成口油。唔錯!2️⃣海南雞飯 $65|油飯有雞油味、香茅味,幾香~份量都好多,朋友笑稱分量夠地盤工人食飽。個泰式辣醬幾好食,酸酸辣辣,幾清新~3️⃣套餐升級 — 泰式豬頸肉沙律(小) $13|豬頸肉都係好好食!沙律會有其他嘅蔬菜,佢呢個辣汁好似比起海南雞飯個泰式辣醬辣啲。第一啖係冇乜感覺嘅,但後勁強烈。4️⃣香芒椰汁糯米飯 $68|啲芒果熟得啱啱好,又甜又酸、腍腍哋~糯米飯好有椰香!如果再行過奧海城都會再食多次燒豬頸肉泰國湯河!個口感幾特別~
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖