2017-05-12
近染布房街有唔少隱世小店, 經過見到呢間新開既酒吧, 除左有各式酒飲外, 更有set dinner等提供。當時門口正站著兩位很熱情店員, 不停向我地介紹佢地酒吧有咩野食。我同朋友被佢地既熱情所打動, 決定入去一試!雖然我地今晚冇打算飲酒, 但見到店員更會提供推介既酒比其他客人試飲, 再決定要唔要order~ 唔洗怕叫左成杯又唔太合自己心水味道。坐低後, 店員先為我地送上餐具同埋花生看過menu後, 出奇地覺得呢間酒吧比其他酒吧既食物款式供應相對多選擇, 多得就好像一間cafe/一間西餐廳。我地order左以下幾款食物:【酥炸魷魚粒】HK$64呢款小食確實係送酒既其中一個好選擇, 魷魚切成一小粒, 可以一啖一件, 酥炸後炸皮唔算好油膩, 魷魚幾爽口, 支上少少檸檬汁, 酸酸地幾開胃.... 【炸薯皮】HK$64薯皮外表略脆, 內裡帶薄薄薯仔層, 再有些少煙肉碎+半溶狀既芝士, 雖然芝士沒有拉絲, 同埋芝士味唔太突出, 但點上酸忌廉, 芝士的鹹味加上略帶微酸既酸忌廉, 令味道更有層次。【原隻德國咸豬手】HK$140咸豬手已被拆肉上檯, 食用方便, 份量都幾大, 沒有過多既肥油層。 對於有
坐低後, 店員先為我地送上餐具同埋花生
【酥炸魷魚粒】HK$64
酥炸魷魚粒
【炸薯皮】HK$64
炸薯皮
【原隻德國咸豬手】HK$140
原隻德國咸豬手
咸豬手已被拆肉上檯, 食用方便, 份量都幾大, 沒有過多既肥油層。 對於有牙力既人黎講外皮很脆, 又硬又脆的外皮一咬之下脆得有聲, 香脆可口! 而口中脆口感後慢慢轉為煙韌。不得不讚既係豬手好入味, 鹹度剛剛好, 慢食送酒都算係一個好選擇!
【水牛芝士棒】HK$78
水牛芝士棒
醬汁同芝士棒分開上, 唔會淋上芝士棒而令外皮變林, 但芝士棒唔算好脆, 一上檯時熱辣辣, 將芝士條拉開, 入面既芝士煙韌地可以扯長, 入口芝士味唔太濃, 但點水牛醬汁食, 味道甜甜地, 又食到內裡口感軟棉芝士口感。
【公司三文治】HK$102
公司三文治
份量同樣都大份, 而且好豐富! 內裡有蛋、煙肉、蕃茄、生菜、半溶芝士, 夾住一齊食, 口感極為豐富。蛋味同芝士味最為突出。另外仲有薯條伴碟, 很飽肚。
整體黎講, 無論你飲唔飲酒, 呢度都算係一班朋友閒聊, 相約睇踢波直播既好地方, 而且價格為中等, 唔算太貴...地方整潔, 店員熱情有禮, 值得一試!