2023-12-12
去深圳食火鍋,價錢又抵,食物種類又多,服務又好,難怪吸引咁多香港人北上消費,我自己也間中會去,經驗真心好的。不過,上星期幫襯過「家嫂」之後,感到很欣慰,原來香港仍有些如此用心優質的火鍋店。👍🏻👍🏻👍🏻在朋友介紹下,第一次幫襯「家嫂」,一行六位,與朋友慶祝生日。雖是星期五7點黄金時段也不算難Book(真替他們擔心😅),先交5百留位費是必須的,也符合愛放飛機的香港文化🤭。取位時,店員見我手拿蛋糕,不用多言,已醒目地幫我接過並放好蛋糕。由於第一次幫襯唔識叫(大鄉里),店員耐心地介紹那「家嫂輪盤🧿」,先是刺身大龍舟🛶(海胆,鮮鮑,八瓜魚,帶子,三款魚生,牡丹蝦,北寄貝)雖不可添加,但份量已經十足。之後幾款小食都很有水準,蝦多士encore咗幾次😋,警喜酸辣粉(有枝心型小辣油倒插在粉上,隨喜好落,好細心而且加添玩味)再來雞煲(點了少辣),有蜆,有豬皮,雞切到一口細細粒,易食又入味,為咗留肚無再添食,但下次點都要再添,因真心好食。上正場火鍋了,湯底都有5~6款,招牌花膠湯要預訂(好似唔駛加錢),我們點了椰子湯,清清甜甜配海鮮唔會失去鮮味,主角海鮮(海蝦,鮑魚新鮮到仲會郁😣),還有肉蟹,魚片,鱔片,
上正場火鍋了,湯底都有5~6款,招牌花膠湯要預訂(好似唔駛加錢),我們點了椰子湯,清清甜甜配海鮮唔會失去鮮味,主角海鮮(海蝦,鮑魚新鮮到仲會郁😣),還有肉蟹,魚片,鱔片,貴妃蚌,蛤,蠔,墨魚,尤魚,魚肚,帶子,珊瑚蚌)全部都新鮮,大件又任叫,一啲都唔孤寒小器,不過叫時講明數量,唔會造成浪費。
其他火鍋配料也很豐富,手打丸,餃子雲吞,黑豆枝竹,嚮鈴,魚皮,蔬菜籃,牛肉(得一款無分等級),豚肉。
仲有家嫂剁椒,紅油,黃色辣椒醬。
頂 come on ! 連辣椒醬都好味過人。
估唔到飲品都俾到驚喜我們,唔好話汽水果汁呢啲行野,自家製足料雪梨蘋果茶都未滿足到我們,家嫂竟然有即製鴨屎香檸檬茶(樓下旺角都賣緊35蚊杯),
結果我個人嘆了兩杯,爽呀!😋
想飲番杯的仲有用紅酒,白酒,香檳,啤酒的酒樓點心手推車到處巡遊,歡迎任飲。
食到呢到,個肚已無位食甜品(蕃薯糖水,雪糕雪條)😅
服務方面,玩一轉「火鍋輪盤🧿」店員真是忙過不停,上完呢樣上果樣,又要執拾,又要幫我們揸機影相,但店員仍然有叫必應,绝無黑面,冷淡對待,店員更不時面露笑容,這是香港久違了服務員應有的面貌。見他們勤快地服務一段時間,幾個店長坐在休息,有說有笑地吃着公司為他們的宵夜麵包,食客和店員都很歡悦滿足,情景確是很窩心。
比起用食物撑飽的肚子,今餐也令我心靈飽足。
時間來到9點半,一般火鍋放題都設用餐時間90~120分鐘,我們由7點開始已過150分鐘,心想他們趕收工會趨促埋單,誰知他們此時為我們執拾,換過乾淨的碟,拿出買來的蛋糕,每個安排都是咁流和貼心,客人輕鬆,不用操心,樂得被他們擺佈。最後我們自在地吃完蛋糕,聊天至差不多10點15分才離開。
餐牌寫晚市每位418,心諗埋單你就知!
結果都只是收咗加一,無其他收費。
即每位$460,雖然比其他放題貴,但食物和服務質素,绝對物有所值,如海鮮叫多幾轉直情可以回本。真心推薦。👍🏻
如10分满分,家嫂有9分,如午市$298都有咁上下正得話,咁就perfect10分了。😁