2021-07-11 417 views
約咗朋友去鰂魚涌公園行下,順便一齊食晏。朋友話鰂魚涌出名係美食沙漠,所以佢平日甚少會踏足呢區,問我可有什麼好推介?鰂魚涌雖然工廈臨立,附近又無大型商場,不過其實區內亦暗藏不少心機小店,今次就一於由我帶路,嚟海光街呢間傳統檳城「蝦麵店」,一嚐店裡的美食。餐廳最近搬咗新鋪,環境比舊店闊落得多,加上由門面到室內裝修都以白色為主調,清新簡約,感覺通爽舒適。友人一坐低就第一時間揀咗個咖喱喇沙同白胡椒肉骨油條,而我就點咗個馬來咖喱雞飯,另外再加咗兩款小食。雞絲雞蛋麵配咖喱喇沙湯底 ($69)  湯底用豬骨、鮮雞、南薑、香茅,再連同適量椰奶熬煮而成,上桌時熱辣辣、香噴噴。呷一口,辣味無傳統喇沙咁重,入口濃而不膩。麵底選了新加坡傳統摻摻,即油麵+米粉,加上雞絲、雞蛋、豆卜和芽菜等配料,口感豐富有層次。馬來咖喱雞飯 ($60),咖喱汁好有特色,用咗超過十種香料手工炒製,味道複雜得嚟又唔搶喉。雞件已去骨雞,入口啖啖肉;薯仔粉腍入味,配埋個咖喱汁,濃香醒胃,送飯一流。至於呢個白胡椒肉骨油條 ($62)  亦好有驚喜,真係無諗過會咁大份,仲要係用煲仔上。湯底帶陣陣白胡椒香氣,喝起來溫和又不嗆喉,肉骨鮮味十足,
至於呢個白胡椒肉骨油條 ($62)  亦好有驚喜,真係無諗過會咁大份,仲要係用煲仔上。湯底帶陣陣白胡椒香氣,喝起來溫和又不嗆喉,肉骨鮮味十足,油條索滿了白胡椒精華,非常美味。
另外兩個小食就點咗沙嗲醬魷魚翼 ($42) 同 五香脆炸豆腐豆卜 ($28),魷魚翼爽脆有嚼口,加上沾滿了特製沙嗲醬,十分冶味!配料仲有芽菜同秋葵,好豐富。豆腐豆卜炸至脆卜卜,非常香口,點酸甜醬吃,相當開胃。
跟餐飲品點咗凍冰糖檸檬薏米水 (+$18) 同 凍杏仁霜 (+$10),薏米水酸酸甜甜、杏霜香滑順喉,兩杯味道都唔錯。