2016-12-16 552 views
適逢聖誕佳節,大學時代相識o既日籍好友「龜子老師」將帶同夫君及兒子來港遊玩數天,並相約XO仔午膳短聚。不必費神,小肥即選定用餐地點為個人覺得最有特色而又夠哂合家歡o既「DK Cuppa Tea」。因日前於「DK」訂購多個「飄雪樂園朱古力曲奇香薰節日禮盒」作為送給親友o既聖誕禮物(嘻嘻,自己都有份),週日取貨時店員再三提示盒內除咗有餅乾及香薰噴霧之外,其實入面仲有兩張「DIY香薰工作坊」及「飄雪樂園下午茶四人同行一人免費」之優惠券。餐飲優惠原來只適用於「飄雪樂園」套餐,小弟亦深覺此下午茶最適合與好友一家三口分享,故為聚舊午餐訂座時就講明將會用手持之優惠券享用「飄雪樂園」。訂座後從面書網頁得知「DK」剛為佳節推出全新套餐「皇家奇想曲」,碰巧週三與K哥之聖誕晚聚又因原定餐廳宣告結業而要轉場,兩口子就決定再戰「DK」,同一眾啤啤開P慶祝。一如以往,「奇想曲」由魔法咭及許願環節作序。XO仔所抽到o既「自我認同、自我形象」剛巧寫照出自己略欠自信心o既個性。。。噴上青檸味濃厚o既「Cherish Blend」香薰霧水,清爽靈神之氣彷彿為細佬打下強心針。皇室人員給予大眾o既印象好似總係離不開嘆茶,「D
飄雪樂園
皇家奇想曲
一如以往,「奇想曲」由魔法咭及許願環節作序。
噴上青檸味濃厚o既「Cherish Blend」香薰霧水
,清爽靈神之氣彷彿為細佬打下強心針。
皇室人員給予大眾o既印象好似總係離不開嘆茶,「DK」o既皇家小熊仔都唔例外。
紐約有機茶Soothing Love
今次佢地就以朱古力玫瑰薰衣草調製出芬芳甜美o既「紐約有機茶Soothing Love」,配搭新穎,喝下更有助舒緩緊張及促進消化,成功為味蕾及心靈作出準備,細聽及細嚐「皇家奇想曲」奏出之奇想妙韻。
用膳時有繞樑三日o既聖誕曲調作背景音樂,啤啤熊都不禁舞動起來,睇見都令人興奮不已。 皇家奇想曲」o既咸點甜品哂冷式一次過上枱,極之震撼。
皇家奇想曲
為怕馬卡龍外置太久而變腍,二人一反傳統地由甜點食起。印有英國國旗o既「榛子馬卡龍」鬆化煙韌,甜而不膩,精巧美妙
榛子馬卡龍
呷多兩口茶就進攻咸點拼盤。
咸點拼盤
以黑椒調味o既「莎樂美腸」軟薄醒神,簡單討好。
莎樂美腸
拼盤上有兩款同為味濃o既芝士,個人覺得左邊軟身o既「金文拔芝士」(Camembert Cheese)雖帶有微微羶味,但卻較易入口,而右邊o既「車打芝士」(Cheddar Cheese)則過重咗少少口味
金文拔芝士及車打芝士
金文拔芝士及車打芝士
食完兩件芝士先再享用「法國鵝肝餅塊」,食落更能突出後者之鮮同脆,效果可謂奇佳。
法國鵝肝餅塊
紅色煲仔原來內藏「英式肉醬肉丸薯蓉」,肉丸分豬肉同牛肉兩種口味,兩者均爽口彈牙,不過最正就係配角肉醬及墊底o既薯蓉,香濃軟潤得令菜式生色不少
英式肉醬肉丸薯蓉
當店員為兩小杯「玫瑰朱古力心太軟」加熱時,我地就乘機稍休片刻,繼續嘆茶,真係估唔到茶品喺個幾鐘頭後都冇話沖淡哂,
玫瑰朱古力心太軟
玫瑰朱古力心太軟」濃而不俗,甜美潤澤,食埋頂上粒玫瑰花,當真芳香無比
玫瑰朱古力心太軟
小碟上o既「皇室熊仔黑朱古力」身穿蘇格蘭裙及掛上風笛,造型可愛,金色o既紋理細緻又有氣派,黑朱古力甘醇濃郁,盡顯皇者風範!
皇室熊仔黑朱古力
旁邊帶上皇冠o既「黑松露芝士蛋糕」外表看似平庸,入口卻即時溢滿松露香
芝士蛋糕輕巧唔滯口,絕對有驚喜!
皇冠黑松露芝士蛋糕
跟之前幾個套餐一樣,於享用「皇家奇想曲」期間,如按指示上載相片上Facebook或Instagram,即可獲得扭蛋紀念品一份
最多鬼主意o既「DK Cuppa Tea」於聖誕期間推出全新套餐「皇家奇想曲」,搵咗一眾皇室啤啤陪伴大家嘆返個英式下午茶
,小熊圓舞曲新奇、趣緻又美味,想信假期會吸引不少大、小家庭及情侶光臨,大家要一試就記得早啲訂位啦!
2016-12-14
$330 (Dinner)
Celebration
Christmas