2017-07-16
今日 daddy 帶咗我哋一家人嚟食呢一間潮福蒸氣石鍋,蒸海鮮都興咗好幾年,印像中呢間係我第四次嘅蒸氣石鍋,睇吓有乜好嘢食先。餐廳嘅格局同酒樓差唔多,有啲位置會比較靠近冷氣出風口,怕凍又或者怕熱嘅朋友可以研究下自己個定位應該喺邊度,基本上每一枱都有啲位比較熱時又有啲位係比較凍嘅。我哋揀選咗任食套餐,只係338蚊一位,已經有右手邊嘅丸類四款,菜類六款,兩款雞兩款牛一款豬,釀花菇豆卜 葱花卷,馬拉糕荷葉飯等等任食,而配給嘅部分就有每人一盅燉湯,半隻龍蝦,半隻乳鴿,北韓鮮鮑魚,美國桶蠔,蘇格蘭蟶子皇,生劏龍躉件同埋青口各一隻,仲有好幾隻花甲同埋鮮蜆添,真係食呢個配給嘅份量都幾乎飽哂咁滯。撇除以上海量嘅各式新鮮生猛海鮮之外,最啜核嘅係呢度連朝日啤酒都係任飲架,需知道呢隻牌子嘅啤酒喺出面超級市場都賣好貴加嘛,真係淨係飲啤酒都回到一半本啊。滋潤燉湯每位一款,揀咗姬松茸燉螺肉,嘩,真係勁足料啊。必食粥底二選一,瑤柱鮮淮山粥。脆皮乳鴿每位半隻,乳鴿嘅外皮被炸得極度香脆,味道完全入哂啲鴿肉裏面,用嚟送啤酒一流。生猛龍蝦每位半隻,呢度嘅龍蝦新鮮彈牙,肉味鮮甜,完全唔需要點半滴多餘嘅豉油,淨係食龍蝦嘅鮮味經
滋潤燉湯每位一款,揀咗姬松茸燉螺肉,嘩,真係勁足料啊。
必食粥底二選一,瑤柱鮮淮山粥。
生猛龍蝦每位半隻,呢度嘅龍蝦新鮮彈牙,肉味鮮甜,完全唔需要點半滴多餘嘅豉油,淨係食龍蝦嘅鮮味經已係大滿足。
北韓鮮鮑魚,餐廳選料上乘唔在講,特別鐘意佢面頭加嘅蟲草花,滋補嘅蟲草花功效多多,例如補肝腎補血氣,仲可以治療陽痿以及有壯陽嘅功效添,我即刻夾哂面頭啲蟲草花俾我老公,等佢食完啪啪聲。
生劏龍躉件,侍應先生將龍躉嘅火喉掌握得啱啱好,啲龍躉肉啱啱好熟,唔會太韌之餘又充滿鮮味,海魚嗰啲骨膠原真係唔講得笑,攪到我搶埋我老公嗰塊骨膠原嚟食。
自製鮮牛丸,餐廳有好幾款自家製嘅手打丸類,分別有梅菜豬肉丸,鮮蝦丸,鮮牛丸同埋鯪魚球,由於係自家製嘅關係,啲丸份外彈牙,尤其是係呢隻自製鮮牛丸,彈牙得呢仲有好強嘅牛味,唔錯。
食到尾聲先發現仲有個荷葉飯未試喎,諗住叫埋嗰陣屋企人猛咁話咁飽仲食唔食得落架,咁就唯有叫住一個大家share 先囉,點知嚟到發現個荷葉飯只係得一隻手指咁長,認真詼諧,咁就算食到尾聲都仲可以食得落啦,我哋仲即刻追加多幾個,一人一件添。
臨走見到名嘴蘇絲黃嘅一篇食評,我見佢話散嗌四個人都食咗2182蚊,今日我哋六個人任食先係2332蚊,任食完勝。